Borovac: Donatorska sredstva transparentno trošena

29.09.2015. 10:32 / Izvor: SRNA
Borovac: Donatorska sredstva transparentno trošena

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je jučer da se transparentno troši 1,5 milijardi eura prikupljenih na donatorskoj konferenciji u Briselu za obnovu poplavljenih područja u BiH i Srbiji.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je jučer da se transparentno troši 1,5 milijardi eura prikupljenih na donatorskoj konferenciji u Briselu za obnovu poplavljenih područja u BiH i Srbiji.

U pauzi Međunarodne pregledne konferencije o napretku ostvarenom u provođenju rezultata briselske donatorske konferencije, Borovčeva je rekla da su učesnici ovog skupa analizirali i napravili pregled trošenja sredstava koja su BiH i Srbija dobile od međunarodne zajednice za obnovu poplavljenih područja.

"Kada je riječ o BiH, ova sredstva su trošena za obnovu stambenog fonda, a najveći uspjeh je postignut u obnovi stambenih objekata, a pomogli smo oporavak privrede, dok još postoje velike potrebe za sredstvima koja su obećana na donatorskoj konferenciji, a nisu utrošena", rekla je Borovčeva.

Ističući da su i vlasti BiH izdvojile značajna sredstva, Borovčeva je rekla da je samo za stambeni fond izdvojeno više od 117 miliona KM.

"Sada nam je obaveza primjena evropske direktive o poplavama. Izradili smo Akcioni plan zaštite od poplava, ali je potrebno da donesemo zakon, jer moramo da vladamo rizicima od elementarnih nepogoda, posebno kada je riječ o poplavama", rekla je Borovčeva i dodala da se mora više raditi na prevenciji. Ona je napomenula da je BiH, prema izvještajima Ministarstva finansija i trezora BiH, dobila 810 miliona evra i da je od tih sredstava potrošen dio.

Direktor Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope Elen Goldstein rekla je da je cilj konferencije razmotranje budućih aktivnosti i pravljenje planova za sprečavanje budućih katastrofa i reagovanja na njih.

"Svjetska banka dala je BiH kredit od 100 miliona dolara i najveći dio je već utrošen, a manja komponenta je namijenjena za prevenciju i sprečavanje novih katastrofa", rekla je Goldstein. Ona kaže da je sada potrebno napraviti plan upravljanja rizicima, uključujući rizike od vremenskih nepogoda, kao i da se radi na osiguranju od katastrofa.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za obnovu Marko Blagojević rekao je da je u Srbiji u proteklih 16 mjeseci urađen ogroman posao kada je riječ o obnovi, zahvaljujući pomoći međunarodnih partnera i zajmovima.

Blagojević je rekao da su u Srbiji uspjeli da obnove kuće, infrastrukturu, pomognu poljoprivredu i mala i srednja preduzeća, ali da slijedi još veći posao, a to je unapređenje sistema za upravljanje rizikom od elementarnih nepogoda.

"Na nama je da uložimo sve napore da u narednim godinama jačamo našu prevenciju. Ne smijemo sebi da dopustimo više nikada da se ponovi situacija iz maja 2014. godine", rekao je Blagojević i dodao da je Srbija sada bezbjednija nego što je bila, ali da i dalje nije bezbjedna kada su u pitanju elementarne nepogode.

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark kaže da je EU radila zajedno sa UN i UNDP-om na oporavku BiH od poplava, ističući da je u tome ostvaren ogroman uspjeh.

Vigemark je rekao da je izdvojeno 43 miliona evra za neposredan oporavak nakon poplava, dok je u drugoj fazi predviđen još 41 milion evra za radove na infrastrukturi i objektima.

On je naglasio da je potrebno raditi na prevenciji i umanjenju rizika od elementarnih nepogoda.

Rezidentni koordinator UN Sezin Sinanoglu rekla je da su UN, nakon elemntarne nepogode, priskočile u pomoć BiH, da je EU izdvojila 43 miliona evra, a bilateralni partneri dodatnih 20 miliona evra. Sinanoglu je ocijenila da je dosta toga urađeno, ali da je na hiljade ljudi još van svojih domova što predstavlja ogroman teret. "Zbog toga ostaje još dosta posla za sve kako na lokalnom nivou, tako i u međunardonoj zajednici", rekla je Sinanoglu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti