Bosanski poduzetnici preuzeli kontrolu nad njemačkim gigantom

30.05.2017. 08:31 / Izvor: Slobodna Bosna
Bosanski poduzetnici preuzeli kontrolu nad njemačkim gigantom

Operacija preuzimanja tvornice Alno, kao i prethodne dvije tvornice, Machalke i Wossner, realizirana je preko Preventove firme-kćeri Athabasca Investment d.o.o. Sarajevo. 

Vodeći privatni poslodavac u BiH, Nijaz Hastor i njegova grupacija ASA Prevent, okončali su preuzimanje njemačke tvornice kuhinja Alno, potvrdio je za Slobodnu Bosnu Adnan Smailbegović, član Nadzornog odbora ASA Preventa.

Prema pisanju njemačkih medija, dosadašnji direktor Max Muller podnio je ostavku a njega je zamijenio "Hastorov čovjek" Christian Brenner. Njemački mediji pišu da Brenner, koji je odranije jedan od direktora u firmi, dolazi na čelnu poziciju ispred firme Tahoe Investment, preko koje Hastori i imaju udio od 43 posto u firmi Alno.

Muller je vodio firmu od aprila 2011. godine, a i dalje će ostati u kompaniji. Podnoseći ostavku, rekao da je siguran da je firma na pravom putu.

Izborom novog menadžmenta, Hastor je stavio njemačku firmu pod punu kontrolu, javili su njemački mediji, a tu je vijest za "Slobodnu Bosnu" potvrdio i član Nadzornog odbora ASA Preventa, Adnan Smailbegović.

Tvornica kuhinja Alno s oko 2.200 radnika  spada u red vodećih proizvođača kuhinja u Njemačkoj i sastoji se od tri proizvodne tvornice iz kojih se pokriva lokalno njemačko tržište ali i tržište cijele Evope, osobito Švicarske, Britanije, Francuske, gdje imaju razgranatu prodajnu mrežu i dugogodišnju tradiciju. Alno dnevno proizvede i proda više od 2.500 kuhinja, a svaka je izrađena po narudžbi poznatog kupca, u skladu s njegovim individualnim zahtjevima i željama. Sistem unificirane proizvodnje kuhinja odavno je napušten na zahtjevnom evropskom tržištu,  tako da Alno nikada ne proizvede dvije potpuno jednake kuhinjske garniture.

Godišnji promet tvrtke Alno premašuje 550 miliona eura, što je približno jednako cjelokupnom godišnjem izvozu drvoprerađivačke industrije BiH.

Prevent je još prije nekoliko godina ozbiljno zakoračio u biznis s kućnim namještajem. Najprije je preuzeo njemačku tvornicu namještaja Machalke, a godinu kasnije i  njemačku tvornicu stolova i stolica Wossner, čiju je proizvodnju u međuvremenu prebacio u BiH (bivša tvornica Sanotaf u Ključu). Preuzimanjem tvornice kuhinja Alno, Prevent je praktično zaokružio kompletnu proizvodnu diviziju  kućnog namještaja s ukupno više od 3.000 radnika.

Nakon preuzimanja tvornice Alno, Prevent će objediniti neke proizvodne i prodajne procese kako bi racionalizirao proizvodnju, smanjio troškove i povećao dobit. Računa na sinergijski učinak tri do sada odvojene tvornice, osobito u segmentu prodaje, gdje leže velike mogućnosti za racionalizaciju poslovanja.

Naši sagovornici iz Preventa nisu željeli govoriti o cijeni koju je Prevent platio za preuzimanje tvornice Alno, no nesumnjivo se radi o iznosu koji se mjeri u stotinama miliona eura.

Operacija preuzimanja tvornice Alno, kao i prethodne dvije tvornice, Machalke i Wossner, realizirana je preko Preventove firme-kćeri Athabasca Investment d.o.o. Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti