Bosnalijek ostao bez prava na naplatu 11,5 miliona eura

01.08.2017. 14:35 / Izvor: Nezavisne novine
Bosnalijek ostao bez prava na naplatu 11,5 miliona eura

Ovo je prva presuda, a druga, koja se odnosi na još pet miliona eura, očekuje se polovinom avgusta i, kako stvari sada stoje, takođe će biti na štetu Bosnalijeka.

Nedavnom presudom Trinaestog apelacionog arbitražnog suda u Sankt Peterburgu kompanija Bosnalijek ostala je bez mogućnosti da po osnovu duga od ruskog distributera lijekova Imperia Sodruzhestvo naplati 11,5 miliona eura.

Inače, ovo je prva presuda, a druga, koja se odnosi na još pet miliona eura, očekuje se polovinom avgusta i, kako stvari sada stoje, takođe će biti na štetu Bosnalijeka, koji bi na kraju mogao izgubiti gotovo 32 miliona KM.

Naime, kompanija Imperia Sodruzhestvo, kao distributer proizvoda Bosnalijeka, akumulirala je 16,5 miliona eura dugova, zbog čega je Bosnalijek u decembru prošle godine pokrenuo tužbu zbog prvog dijela duga, odnosno 11,5 miliona eura.

U međuvremenu, tačnije 30. decembra prošle godine, Bosnalijek svoja potraživanja prodaje slovenačkoj kompaniji Maksimus Holding, koja opet, nedugo nakon toga, ta “otkupljena” potraživanja prenosi na firmu “International Agency Next-Concert”, koja u toku sudskog postupka obavještava sud da je ona stvarni nosilac duga, a ne Bosnalijek i da oni odustaju od tih potraživanja.

Ono što je zanimljivo jeste da je Bosnalijek prvo započeo parnicu u Rusiji, zatim je dug prenio na Maksimus Holding i bez, obzira na to, nastavio sudskim putem da potražuje dug od “Imperia Sodruzhestvo”.

Bez obzira na to, prvostepena presuda koja je donesena 17. februara bila je u korist “Bosnalijeka”, međutim na ovu presudu žalio se ruski distributer lijekova “Imperia Sodruzhestvo” i tokom drugostepenog postupka, i to nakon što je International Agency Next-Concert obavijestio sud da su oni stvarni vlasnici duga, Trinaesti apelacioni arbitražni sud u Sankt Peterburgu poništava prvostepenu presudu i praktično onemogućava Bosnalijeku da naplati svoja potraživanja.

U kompaniji Bosnalijek ni poslije nekoliko dana nakon što smo im poslali pitanja u vezi sa ovim slučajem, nismo dobili nikakav odgovor.

Kako nezvanično saznajemo, nedavno je direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović uputio pismo Maksimus Holdingu tražeći da im se izmiri dug, od čega vjerovatno neće biti ništa, jer takođe prema nezvaničnim informacijama, ta kompanija nema ni imovinu niti aktivne bankarske garancije.

"Bosnalijek’ ovim putem pismeno upućuje poziv ‘Maksimus Holdingu’ da u roku od pet dana od dana prijema obavještenja isplati obavezu plaćanja iznosa kupovine od 16,5 miliona eura, kako je navedeno u članu 3, paragrafu 5. ugovora, koji je potpisan 30. decembra 2016. godine", piše Uzunović firmi Maksimus Holding.

Iz pisma koje je Uzunović uputio slovenačkoj kompaniji 26. jula ove godine vidljivo je da je “Maksimus Holding” imao rok do 17. jula da isplati dug i da u roku od 60 dana od dana potpisvanja ugovora dostavi bankarske garancije, od čega takođe nije bilo ništa.

"Pozivamo vas da još jednom izmirite svoju obavezu plaćanja navedenog duga u iznosu od 16.512.698 eura na žiro račun ‘Bosnalijeka’ u roku od pet dana od dana prijema ovog obavještenja te da nas kontaktirate s vašim prijedlogom kako da prevaziđete ovu situaciju u korist obje strane, pa ćemo zaključiti aneks ugovora kojim se definišu uslovi i dinamika plaćanja, u slučaju da niste u mogućnosti da platite dospjeli iznos u navedenom roku", navodi se u Uzunovićevom pismu slovenskoj kompaniji.

Što se tiče ruske kompanije International Agency Next-Concert, na koju su na kraju i prenesena sva potraživanja Bosnalijeka, saznajemo da oni nisu odustali od potraživanja.

Prema nezvaničnim informacijama, trenutno nemaju zakonske osnove da traže dug kroz sudove, zato što nisu prošli postupak vanparničnog poravnanja. Oni su, navodno, sa ruskim distributerom lijekova potpisali sporazum za vansudsku isplatu duga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti