Britanske kompanije kroz opremu žele investirati u rudarski sektor BiH

09.06.2017. 10:24 / Izvor: Akta.ba
Britanske kompanije kroz opremu žele investirati u rudarski sektor BiH

Kompanije su u proteklom periodu održale mnogo sastanaka kako sa elektroprivredama tako i sa svim rudnicima u BiH.

Bosna i Hercegovina kao i ostale zemlje u regionu ima veliki interes u modernizaciji sektora rudarstva. Velika je potražnja i za kvalitenom rudarskom opremom.

Takvu vrstu opreme prezentirale su kompanije iz Velike Britanije okupljene na štandu Ambasade Velike Britanije u BiH, koja je bila učesnik ovogodišnjeg sajma Energa.

Alma Kadunić, direktor odjeljenja za trgovinu i investicije u Britanskoj ambasadi za Akta.ba je govorila o zainteresovanosti britanskih kompanija za investiranje i rad u BiH u rudarskom sektoru, kazavši da je interes britanskih kompanija za razvoj rudarskog sektora u BiH dosta velik, ali da ga treba znati pravilno usmjeriti.

"Rudarstvo je zanimljiv sektor koji pratimo niz godina. Kroz dvogodišnji aktivni rad na promociji istraživanju rudarskog sektora u BiH, vidjeli smo da tu ima dosta prostora za britanske kompanije. Iz tog razloga smo prošle godine organizovali konferenciju o rudarstvu koja je za cilj imala da pokaže nove tehnologije u rudarskom sektoru iz Velike Britanije rudnicima i institucijama u BiH", rekla je Kadunić.

To predstavljanje su nastavili i ove godine kroz sajam na kojem se predstavilo pet britanskih kompanija. Nek od njih već imaju pisustvo u BiH poput kompanija JCB koja je veliki proizvođač mašina za građevinski industriju i rudarstvo, i FG Wilson proizvođač generatora.

KOMPANIJE TRAŽE SVOJE MJESTO

Tri kompanije koje nemaju svoje direktno prisustvo na tržištu BiH su također predstavilie svoje usluge i zainteresirane su za ulaganje i rad na našim prostorima. Dosadašnji nastupi na sajmovima u BiH su ovim kompanijama već omogućili da kroz određene razgovore dobiju i naznake da bi mogli biti uspješni i na ovom teritoriju.

Radi se o kompanijama kao što su Cummins koja je proizvođač motora za dumpere i ostalu mehanizaciju koja se koristi u rudnicima, zatim Komatsu koji je do nedavno bio poznata kao Joy Global, kompanija koja proizvodi široko čelo i mnogobrojnu prateću opremu za rudnike i MMD Sizing Europe koji imaju specifičnu vrstu drobilica a koje su posebno korisni za rudnike u BiH gdje ruda nije čista.

Željko Dedić, ispred kompanije MMD Sizing Europe, kazao je da je tržište BiH posebno zanimljivo zbog specifičnih materijala i ruda.

Kompanija MMD je proizvođač specifične opreme za drobljenje, minerala i kako Dedić kaže sigurno bi našla svoje mjesto u rudnicima u BiH.

"Naša kompanija radi dosta u cijeloj regiji Z. Balkana. U BiH do sada nismo radili na polju rudarstva i pripremi sirovine, ali smo iskoristili priliku sajma da se predstavimo sa ovom vrstom opreme svojim budućim potencijalnim korisnicima i partnerima. Naši korisnicu su rudnici sa specifičnom materijalom koji imaju veći sadržaj vlage, gline ili laporca i tim korisnicima smo pokušali objasniti prednosti te tehnologije", rekao je Dedić.

Radi se o investicijskoj opremi za razvoj rudarskog sektora u BiH. Trenutno čekaju raspisivanje tendera koji su već najavljeni kako bi ravnopravno učestvovali na tržištu i počeli poslove.

Kompanija MMD je u BiH do sada radila samo u sektoru energetike kroz kompanije koje djeluju na tlu BiH. Radili su na projektima Elektrane tuzla - blok 6 ali i u Kaknju i Gacku.

NEOPHONA VEĆA PROMOCIJA TRŽIŠTA

Kompanije su u proteklom periodu održale mnogo sastanaka kako sa elektroprivredama tako i sa svim rudnicima u BiH kojima su prezentirali prednosti i usluge proizvoda iz Velike Britanije koji njima mogu biti na raspolaganju ukoliko žele da unaprijede svoju proizvodnju.

Na pitanje zašto nema više britanskih kompanija u BiH u sektoru rudarstva, Kadunić kaže da generalno britanske kompanije nemaju jasnu sliku o tržištu BiH. Nije se dosta radilo na promociji onoga što je dobro i što je potencijal i britanske kompanije su iz tog razloga dosta dugo tražile sebi prostora na nekim drugim tržištima.

Svjetska ekonomija se mijenja intenzivno. Britanska ambasada u ovome sada ima veliku ulogu jer je svojevrsni posrednik između tržišta BiH i kompanija iz Britanije.

"Mi identifikujemo projekte i objavljujemo ih i na taj način privlačimo pažnju na BiH. Nakon što odluče da dođu uvijek su prijatno iznenađeni i ljudima i spremnošću da podijele informacije da im predstave probleme sa kojima se susreću. Kada se neka kompanija odluči da djeluje na našem području onda to uglavnom radi preko lokalnih partnera zbog prekomplikovanog sistema rada u BiH", rekla je Kadunić.

Ambasada Velike Britanije aktivno radi na jačanju BiH ekonomije i rudarskog sektora.

"Trenutno u sektoru rudarstvu imamo dva značajna britanska investitora u BiH, to je kompanija EFT koja vodi termoelektranu i rudnik Stanare i kompanija Mineco. Nadam se da će ubuduće u BiH biti prisutno više ovakvih kompanija koje će pomoći razvoju zemlje u ovom sektoru", zaključila je Kadunić.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti