Brkić: Radi se na pripremama za odgovaranje na upitnik Europske komisije

26.09.2016. 14:34 / Izvor: Akta.ba
Brkić: Radi se na pripremama za odgovaranje na upitnik Europske komisije

Brkić je izrazio je nadu da će BiH uspješno završiti zadatak ispunjavanja upitnika te uskoro dobiti status zemlje kandidata da bi uhvatila korak sa zemljama regije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić istaknuo je danas tokom susreta sa zamjenikom šefa Izaslanstva Europske unije u BiH Khaldounom Sinnom da bh. institucije vrše pripreme za odgovaranje na pitanja iz upitnika Europske komisije, koji BiH očekuje tijekom ove jeseni.

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i vanjskopolitičkim prioritetima s naglaskom na put BiH ka EU, izrazio je nadu da će BiH uspješno završiti zadatak ispunjavanja upitnika te uskoro dobiti status zemlje kandidata da bi uhvatila korak sa zemljama regije.

Zamjenik ministra je istaknuo opredijeljenost BiH za nastavak predanog rada i postizanje napretka na putu ka europskim integracijama, jer je EU jedini okvir za postizanje stabilnosti u BiH i regiji.

Sinnoa je informirao o statusu pripreme državne Strategije u oblasti energetike, provedbi presude u predmetu Sejdić-Finci, predstojećim lokalnim izborima, provedbi presuda Ustavnog suda BiH i drugim aktualnim temama.

Sinno je čestitao na prošlotjednim dobrim vijestima iz Brisela i istaknuo da prihvaćanje bh. aplikacije za članstvo i poziv Europskoj komisiji da sačini mišljenje predstavljaju znak predanosti EU BiH.

Naglasio je potrebu da BiH nastavi s reformama u poboljšanju gospodarskog rasta, socijalne pravde i vladavine prava, te dodao da će BiH na tom putu imati potporu Izaslanstva EU u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti