Burch Univerzitet uz podršku firme Ećo Company otvorio poslovni inkubator

14.04.2016. 17:05 / Izvor: Akta.ba
Burch Univerzitet uz podršku firme Ećo Company otvorio poslovni inkubator
OTVORI GALERIJU

Na Burch Univerzitet u četvrtak je svečano otvoren Burch&Inside StartUp inkubator će funkcionisati u sklopu Burch Business Center (BBC) platforme čija je svrha uvezivanje univerziteta sa poslovnim sektorom.

Na Burch Univerzitetu u četvrtak je svečano otvoren Burch&Inside StartUp inkubator koji će funkcionisati u sklopu Burch Business Centra (BBC), platforme čija je svrha uvezivanje univerziteta sa poslovnim sektorom. Inkubator je otvoren uz pomoć firme Ećo Company.

Tokom svečanosti istaknuto je da je osnivanje inkubatora, prvi korak ka postizanju vizije izvrsnosti u poduzetništvu i inovacijama, te doprinos razvoju bh. ekonomije i privrede kreiranjem novih radnih mjesta kroz projekte koji će se realizovati u inkubatoru.

U okviru inkubatora će se svim studentima koji pokrenu vlastitu firmu omogućiti besplatan poslovni prostor na period od jedne godine, koji uključuje kancelarije, konferencijsku salu, salu za sastanke, lounge bar, fitness centar, te druge pogodnosti. Također, sve firme će imati priliku za besplatno mentorstvo od strane nastavnog osoblja i pristup preko 50 kompanija članica Burch Business Centra.

Medina Avdibegović, direktor općih poslova u Ećo Company kazala je kako ova kompanija već 15 godina kroz razne projekte sarađuje sa fakultetima i drugim obrazovnim institucijama u BiH.

"Osnivanje poslovnog inkubatora na Burch Univerzitetu je jedan od takvih projekata. Ovo je jedinstven projekat koji predstavlja iskorak u rješavanju problema zapošljavanja mladih.  Mi smo jako ponosni, zbog učešća u projektu i pruženoj prilici da budemo dio stvaranja jednog ambijenta u kojem će se mladim ljudima, omogućiti prilika da se dalje umrežavaju sa poslovnim sektorom i dodatno rade na jednoj poslovnoj kulturi", kazala je Avdibegović, naglašavajući kako sa ovim projektom Ećo Company neće stati, radit će na strategiji dalje saradnje sa firmama članicama inkubatora, na mentorstvu, umrežavanju i novim poslovnim prilikama.

Nedim Čelebić, direktor Burch Biznis Centra za poslovni portal Akta.ba je kazao kako je ovo jedan koncept koji već duže vrijeme promoviše Burch Univerzitet.

"Naša vizija jeste postati poduzetnički Univerzitet. Prva stvar koju smo uradili jeste da smo uveli poduzetništvo kao predmet na svim fakultetima. Drugi korak je upravo ovaj, otvaranje Start- Up inkubatora gdje će svi oni koji imaju ideju i želju biti u  prilici da kroz rad sa našim mentorima, kompletnim akademskim osobljem koji uključuje profesore, asistente i partnere koji su okupljeni u okviru Burch Biznis Centra dobiju priliku da budu savjetovani o tome kako treba raditi i u kojem smjeru razvijati svoju kompaniju", kazao je Čelebić, napominjući kako sve ovo radi kako bi u konačnici došli do cilja, odnosno osnivanja Tehno parka koji će biti mnogo veći i predstavljat će sve ono što se danas radi u Biznis inkubatoru.

Šef katedre za finansije i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Dr. Sead Kreso istakao je kako je ovo veliki korak za Burch ali i primjer svim drugim univerzitetima kako motivisati mlade ljude da ostanu u Bosni i Hercegovini i kako im pomoći u realizaciji njihovih ideja.

"Lično sam svjedok progresa BURCH univerziteta, što me posebno raduje i čime se ponosim. Drago mi je da je cilj samog projekta ostvaren i da će mladi ljudi moći iskoristiti ovu ideju koja bi trebala da bude primjer svim univerzitetima", kazao je Kreso.

U okviru današnje ceremonije uručene su i zahvalnice za partnerstvo u Burch Start-Up Inkubator projektu i to firmama: Ećo Company, Microsoft i poslovnom portalu Akta.ba.

Azra Atagić Ćatović, direktorica poslovnog portala Akta.ba kazala je kako je drago što je od strane Burch Univerziteta upravo ovaj portal prepoznat kao poslovni partner.

"Trudit ćemo se mlade ljude promovisati na pravi način i otvoriti im vrata za ulazak u poslovni svijet",istakla je Atagić Ćatović, zaključujući da će ovo biti inkubator za nove poslovne ideje.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti