Business Cafe otvoren sa pričom jednog od najuspješnijih poduzetnika u BiH

01.09.2016. 20:26 / Izvor: Akta.ba
Business Cafe otvoren sa pričom jednog od najuspješnijih poduzetnika u BiH
OTVORI GALERIJU

Ahmetlić je onima koji žele početi vlastiti biznis savjetovao da moraju biti spremni na težak rad i zaboraviti na odmore i druge druge društvene aktivnosti.

Nakon izuzetno uspješnih Business Cafe događaja u Sarajevu i Tešnju, agencija Global Market Solutions, treću sezonu Business Cafe-a večeras je otvorila sa pričom jednog od najuspješnijih poduzetnika u BiH-Hajrudinom Ahmetlićem, direktorom kompanije HIFA Petrol i suvlasnikom HIFA Grupacije.

(Foto: Akta.ba)

Ahmetlić, koji se vrlo rijetko pojavljuje u medijima, kaže da je u privatni biznis krenuo jer nije htio da ima šefa, a svima koji namjeravaju započeti vlastiti posao i uspjeti, savjetuje da se  pripreme na mukotrpan rad od najmanje sedam godina tijekom kojih će morati zaboraviti na more, odmore i mnoge društvene aktivnosti.

On je, priča, nakon niza godina truda i rada došao u situaciju da se sada osjeća kao da mu je "svaki dan subota", a zadnjih 15 godina mu je svaki dan bio kao ponedjeljak, kaže kroz smijeh. 

Ahmetlić je samo jedan od primjera kako se u BiH može uspjeti svojim radom i ostvariti vlastite poslovne vizije. Put mu nije bio lak, počeo je bez ikakvih  resursa, samo sa moralnom potporom obitelji. 

U biznisu je imao i padove i uspone.

 U životu je, kaže, počinjao tri puta. Prvi biznis je započeo 1983., pa 1995. i na kraju 2001.

Kako čitav taj trud nije bio uzalud pokazuje i činjenica da su danas tri kompanije iz HIFA Grupacije među 100 najuspješnijih u BiH i po prometu i po dobiti, a kompanija poštuje sve zakonske obaveza prema državi i radnicima.

"Za uspjeh, pored dosta rada, treba imati volju, ambiciju i viziju", kaže Ahmetlić.

Smatra također da bi čovjek mogao napraviiti veći uspjeh u poslu mora biti spreman angažirati vrijednije, sposobnije, inteligentije od sebe, te da njegova kompanija ne bi uspjela da to nisu prepoznali.

Grupacija trenutno u vlasništvu ima benzinske pumpe, poljoprivredne apoteke, autopraonice, te proizvodne pogone, ali se bave i veleprodajom, distribucijom i transportom. Osim trgovine naftom i naftnim derivatima, ova grupacija je diverzificirala svoje poslovanje tijekom prošle godine.

Danas au najveći distributer nafte i naftnih derivata u BiH koju izvoze u devet zemalja regiona. Prošle godine HIFA grupacija je proglašena najpoželjnijim poslodavcem. HIFA grupacija osim što zapošljava veliki broj radnika, poznata je i po filantropiji i nesebičnom doprinosu društvu.

Osim Ahmetlića, Business Cafe je večeras ugostio i osnivače inovativnog startup-a "edu720.com", Vedrana Hadžimehmedagića i Adnana Bešovića, pred kojima je, čini se, sjajna budućnost. Naime,  oni su sa još nekoliko kolega, te sa mentorom Edinom Mehićem, za kratko vrijeme uspjeli napraviti  aplikaciju koju je počeo koristiti veliki broj kompanija za edukaciju svojih radnika. 

Hadžimehmedagić  navodi da su uz podršku Networksa razvili edukativnu platformu edu720.com te u samo šest mjeseci od početka rada, počeli da generiraju prihode i to poslujući sa najvećim multinacionalnim kompanijama u tri zemlje.

Pojašnjava da njihovu aplikacikaciju koriste vlasnici kompanija koji sami postavljaju sadržaj koji im treba za edukaciju radnika. Do sada su radili u hubu Networksa, a kako im je posao dobro krenuo sada su u procesu registriranja kompanije.

Dodao je da posao šire puno brže nego što su očekivali, te da im se javljaju novi klijenti, Za sada posluju na tržištu BiH i Švedske, a javio im se zainteresirani klijent i iz Italije. 

"Pratili smo trend tržišta, pa smo bazirili aplikaciju na način da štedi vrijeme kao najznačajniji resurs. A ako znamo kako uspjeti ovdje, moći ćemo uspjeti i na drugim tržištima", smatraju osnivači edu720.

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti