Cazin kao dobar primjer u uvođenju preventivnih mjera za prirodne nepogode

04.06.2015. 08:02 / Izvor: eKapija.ba
Cazin kao dobar primjer u uvođenju preventivnih mjera za prirodne nepogode

Općina Cazin, u saradnji sa UNDP BiH, među prvima u našoj zemlji, počela provođenje projekata na prevenciji štetnog djelovanja voda.

Protekle sedmice održana je IV radionica Udruženja "AQUASAN MREŽE U BiH" o temi "Integrisanje smanjenja rizika od katastrofa i prilagođavanje klimatski promjenama", a u okviru radionice održana je obuka učesnika za korištenje CEDRIG alata pomoću kojeg se vrši procjena rizika i planiraju mjere za njihovo ublažavanje, podržana od Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i UNDP BiH, navodi se na internet stranici Općine Cazin.

Na radionici su učestvovali predstavnici općina i institucija s područja cijele BiH.

Čast da otvori radionicu je ukazana načelniku Općine Cazin Nerminu Ogreševiću koji je tom prilikom naveo važnost djelovanja "AQUASAN MREŽE" i izuzetnu važnost teme koja se obrađuje s obzirom da je potvrđeno da se moramo početi aktivno baviti procjenom rizika i umanjenjem djelovanja prirodnih katastrofa.

Takođe, upoznao je prisutne da je Općina Cazin u saradnji sa UNDP BiH, među prvima u našoj zemlji, počela provođenje projekata na prevenciji štetnog djelovanja voda kroz projekat čišćenja vodotoka rijeke Mutnice. Ogrešević izrazio je zadovoljstvo da je Općina Cazin u prilici podijeliti svoja iskustva s drugima u provođenju projekata iz oblasti zaštite voda.

Još jedan dokaz da se Općina Cazin realizacijom velikog broja projekata u oblasti zaštite voda pokazala kao pozitivan primjer je i činjenica da je praktični dio obuke bio baziran upravo na obradi jednog od ovdašnih projekata - "Kanalizacioni sistem i uređaj za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Ljubijankići", o kojem je prezentaciju imao predstavnik Općine Cazin Ibrahim Mujakić, a učesnici radionice su i na terenu imali priliku upoznati se sa karakteristikama ovog projekta.

Obuku su vršili stručnjaci iz dvije mreže SDC-a: "Mreže za klimatske promjene i okoliš", Naraya Marasco i "Mreže za otpornost na katastrofe", Roberto Mendez i Cristiano Mandra.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti