Cazin uveo e-registar: Od sada kraće procedure za poslovnu zajednicu

17.06.2015. 09:10 / Izvor: eKapija.ba
Cazin uveo e-registar: Od sada kraće procedure za poslovnu zajednicu

Upotrebom e-registra od sada svaki zainteresirani građanin ili pravno lice mogu u bilo koje vrijeme i sa bilo koje udaljenosti dobiti potrebne i pregledne informacije potrebne za rješavanje nekog predmeta u općini Cazin.

U općini Cazin jučer je prezentiran Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti, realiziran u saradnji s Međunarodnom finansijskom korporacijom ( IFC) , članicom grupacije Svjetske banke. Pojednostavljenje administrativnih postupaka i kvalitetnije pružanje usluga za pravne subjekte i građane, skraćenja rokova i koraka u rješavanja predmeta, u najkraćem su ciljevi projekta koji je predstavljen.

"Mi već od sutra očekujemo da će efekti ovog projekta i ono što smo definirali kroz procedure i kroz elektronski registar dati pozitivne efekte na stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta, na skraćivanju procedura“, kazao je načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević.

Dodaje da je to u konačnici pitanje privrednog razvoja njihove općine. Ako to uporedimo sa činjenicom da smo mi općina koja ima status poduzetničke općine s ogromnim brojem registriranih malih i srednjih biznisa te poljoprivrednih gazdinstava. Sve to govori da je bilo smisla da krenemo u ovom pravcu i vjerujem da ćemo, kroz ovaj projekat, ostvariti jednu ohrabrujuću sliku za sve buduće investitore, naveo je on. 

Kako je istaknuto, općina Cazin spada među malobrojne općine u BiH, ali i regionu, u kojima je učinjen sličan poslovni iskorak.

"Samim tim što je projekat realiziran u rokovima, iako je u našoj zemlji uobičajena praksa kašnjenja, mi već imamo pozitivan rezultat. Značajnije efekte očekujemo tek početkom njegove primjene u praksi. Uzmite takođe u obzir da je općina Cazin tek jedna od 23 općine u kojima smo implementrali ovaj Projekat u zadnjih sedam godina te da je ona jedna od rijetkih, čak i u regionu, koja na ovaj način izlazi u susret privrednim subjektima", kazao je Tarik Šahović, menadžer Projekta poboljšanja poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da e -registri privrednicima otvaraju mogućnost da već putem interneta dobiju sve podatke o potrebnoj papirologiji, koliko će procedura trajati i koliko će ih to koštati, što je već u startu presudno da li će investirati u tu općinu ili ne.

Ovom uslugom općina Cazin olakšava poslovanje svim onima koji žele investirati i započeti poslovanje, navodi Šehović.

Upotrebom e-registra od sada svaki zainteresirani građanin ili pravno lice mogu u bilo koje vrijeme i sa bilo koje udaljenosti dobiti potrebne i pregledne informacije potrebne za rješavanje nekog predmeta u općini Cazin.

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja u BiH implementira se uz pomoć Kraljevine Švedske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti