Centar Fenix proslavio 20. rođendan

03.08.2017. 08:41 / Izvor: Akta.ba
Centar Fenix proslavio 20. rođendan
OTVORI GALERIJU

Centar Fenix je osigurao brojne investicije iz inostranstva i uložio u vrijedne projekte izgradnje objekata evropskog standarda.

Centar "Fenix" u Sanskom Mostu obilježio je 20 godina postojanja i uspješnog rada, a ovaj vrijedni jubilej su svojim prisustvom uveličali donatori, brojni prijatelji i saradnici, predstavnici društveno političkog života te ostali gosti.  Ovom prilikom predstavnici rukovodstva "Fenix" prisjetili su se skromnih početaka, rada u neuslovim prostorijama te realiziranih projekata.

Vremenom su entuzijazam i rad ljudi iz "Fenixa" prepoznali lokalna zajednica i donatori iz Njemačke, zahvaljujući čijoj podršci je izgrađen moderan centar koji se danas prostire na 25 dunuma zemljišta.  Ovaj centar je nevladina organizacija koja se od 1997. godine zalaže za dobrobit žena, djece i osoba u stanju socijalne potrebe.

Prema riječima direktorice "Fenixa", Adise Hotić, iza ove organizacije je  dvadeset godina rada i zalaganja, sve s ciljem razvoja organizacije koja će imati konkretne rezultate u zajednici i koja će biti sinonim za pomoć čovjeku u nevolji. "Prije dvadeset godina, na početku našeg rada imali smo san i viziju. Zahvaljujući kvalitetnim projektima, podršci lokalne zajednice i donatora uspjeli smo taj san i ostvariti" , istakla je Hotićeva.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, pohvalio je rad "Fenixa" istakavši kako su oni nevladina organizacija od velike koristi za zajednicu zbog čega će uvijek imati podršku lokalnih vlasti. Prisutnima su se obratili i predstavnici donatora koji su istakli kako se ovakvog centra ne bi postidjele ni mnogo razvijenije zemlje. Osim projekata koji za cilj imaju socijalnu podršku starijim i siromašnim građanima, te edukativno savjetodavnu podršku trudnicama, mladim porodicama i djeci, "Fenix" je prepoznatljiv po prvom socijalnom preduzeću na području Unsko sanskog kantona – Staračkom domu "Zlatna jesen" sa 70 smještajnih jedinica, te poljoprivrednom gazdinstvu sa 15.000  kvadratnih metara zasađene površine voćnjaka i aronije, te plasteničke proizvodnje.

U sklopu Centra postoji narodna kuhinja, jedina takve vrste u našem gradu, gdje se svakog dana priprema i distribuira više od stotinu besplatnih toplih obroka za socijalno ugroženo stanovništvo. Centar "Fenix" je osigurao brojne investicije iz inostranstva i uložio u vrijedne projekte izgradnje objekata evropskog standarda.

Trenutno centar "Fenix" zapošljava ukupno 37 osoba, prije svega mladih i žena. Mnogobrojni rezultati koji imaju iza sebe, ali i postojanost u ovako teškim vremenima, razlog su da svojim radom i zalaganjem mogu u budućnosti poslužiti kao pozitivan primjer drugima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti