Centar Safet Zajko dobija vještačko jezero sa botaničkom baštom

17.08.2016. 11:54 / Izvor: Akta.ba
Centar Safet Zajko dobija vještačko jezero sa botaničkom baštom

Centar je otvoren u septembru 2015 godine i svojim je ambijentom i onim što nudi oduševio sve.

Općina Novi Grad i ove godine nastavlja sa uređenjem Centra za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko" u naselju Halilovići.

Centar je otvoren u septembru 2015 godine i svojim je ambijentom i onim što nudi oduševio sve i svakodnevno se radi na obogaćivanju nejegovog sadržaja dostupnim za sve generacije.

Radi se na izgradnji sportskih i rekreacionih sadržaja kao što su teniski tereni na otvorenom, stolovi za tenis, izgradnja alpinističkog trening parka u planu je postavljanje reklamnih sadržaja i informativnih panoa.

S obzirom na to da je Centar smješten u prirodnom okruženju, planirano je i da se izgrade i određeni vodeni sadržaji koji će se izgledom i namjenom uklapati u postojeći ambijent.

Izborom najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova Bosman d.o.o. Sarajevo, stekli su se uslovi za početak izvođenja radova na izgradnji vještačkih jezera sa botaničkom baštom.

"Realizacija planiranih radova, izgradnja vodenih sadržaja treba da počne u toku iduće sedmice, a radovi će se odvijati u skladu sa ugovorenim dinamičkim planom", rekli su nam iz Općine Novi Grad.

Procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bez PDV-a iznosi 470.085,47 KM a trajanje okvirnog sporazuma od 10.8.2016. do 10.8.2018.

"Nakon potpisanog ugovora poduzete su sve neophodne mjere kako bi se moglo početi sa realizacijom izgradnje vještačkog jezera, već sljedeće sedmice izvršit će se prvi pripremni radovi", rekli su iz Bosmana. 

Centra Safet Zajko, prostire se na 11 hektara sa zelenim površinama na koje otpada nešto manje od 54.500 metara kvadratnih, dok je ostali dio prostora upotpunjen raznovrsnim sadržajima, poput atletske staze. Pored toga, na uređenom prostoru od oko 50.000 metara kvadratnih, nalazi se stadion sa umjetnom travom, igralište za odbojku na pijesku, košarkaško igralište, dječija igrališta, sala za borilačke sportove, fitnes na otvorenom, a uz sve to posjetitelji imaju i besplatnu wi-fi mrežu.

U Centar se može doći pješice ili biciklom preko pješačkog mosta, sa biciklističkom stazom, koji je Općina Novi Grad Sarajevo izgradila u Nedžarićima, ali i motornim vozilima saobraćajnicom pored Carinskog terminala, čiju je obnovu finansirala Direkcija za puteve Kantona Sarajevo .

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije