Češke kompanije zainteresovane za saradnju s privrednicima RS-a

24.05.2016. 09:16 / Izvor: Akta.ba
Češke kompanije zainteresovane za saradnju s privrednicima RS-a

Obim robne razmjene između Češke i Republike Srpske je trenutno na niskom nivou, a u prva tri mjeseca iznosio je oko 21 milion KM. 

​Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je nakon sastanka privrednih delegacija Republike Srpske i Češke, da Srpska ima različite podsticajne mjere, da je mjesto u kojem privrednici imaju mogućnost stvarati profit kojim mogu nesmetano upravljati, te ostvarivati dobre poslovne rezultate.

Ministar Đokić je istakao da su češke kompanije iskazale pozitivna iskustva u poslovanju sa domaćim kompanijama, te poručio da će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo podržati zajedničke projekte čeških i privrednika iz Srpske. 

Kao pozitivan prijer saradnje, ministar Đokić je naveo puštanje u probni rad fabrike peleta "BHS Power" u Bratuncu, čija je vrijednost oko šest miliona KM, te izrazio očekivanje da će uskoro biti zvanično otvaranje ovog privrednog kapaciteta. 

"Spremni smo da intenziviramo aktivnosti na velikom projektu na području Foče, a riječ je o izgradnji postrojenja za proizvodnju biomase, kogenerativna postrojenja gdje će se proizvoditi električna energija i rješavati važna komunalna pitanja opštine Foča", rekao je ministar Đokić. 

On je poručio da je Republika Srpska spremna da bude nosilac i učesnik u programima regionalne saradnje, posebno saradnje koja se odvija između Češke sa Srbijom i BiH. 

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da je obim robne razmjene između Češke i Republike Srpske na niskom nivou i da u prva tri mjeseca iznosi oko 21 milion KM. 

"Izvezeno je oko 8,5 miliona KM, a uvezeno oko 12,5 miliona KM. Ovo je dodatni motiv da se susreti privrednika iz Češke i Srpske iskoriste za unapređenje saradnje", rekao je Ćorić. 

Direktor Odjeljenja za inostrane ekonomske politike evropskih zemalja u Ministarstvu industrije i trgovine Češke Martin Pospišil istakao je da postoji nekoliko oblasti u kojima je moguća saradnja sa privrednicima u Srpskoj, prije svega u oblasti energetike. 

On je naglasio da su češke kompanije veoma zainteresovane za tržište Balkana, u čemu imaju podršku češke Vlade. 

Na poslovnom susretu u Banjaluci učestvuovalo je oko 20 privrednika iz Češke i oko 15 privrednika iz Republike Srpske.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti