Cilj uklanjanje administrativnih prepreka u poslovanju

14.04.2017. 09:01 / Izvor: Akta.ba
Cilj uklanjanje administrativnih prepreka u poslovanju

Akcioni plan sadrži osam strateških ciljeva u okviru kojih je utvrđeno 17 prioriteta i 23 mjere za njihovo realiziranje.

Federalna vlada je usvojila izvještaj Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o implementaciji Akcionog plana za realizaciju projekta „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u FBiH” za 2016. godinu. Ovo ministarstvo će, u saradnji sa ostalim nositeljima pojedinih mjera iz Projekta „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u FBiH za period 2016.-2018. godina“, nastaviti realizaciju ciljeva i mjera iz Akcionog plana koji je jedan od pet projekata koji čine „Strategiju ekonomskog razvoja FBiH” i predstavljaju strateški okvir za razvoj poduzetništva i malih i srednjih poduzeća.

Akcioni plan sadrži osam strateških ciljeva u okviru kojih je utvrđeno 17 prioriteta i 23 mjere za njihovo realiziranje. Svakom mjerom obuhvaćena je jedna ili više aktivnosti za koje su određeni ciljevi, nositelji i rokovi izvršenja koji su za neke aktivnosti precizirani, a za neke planirani kao kontinuirano djelovanje.

Strateški ciljevi su smanjenje administrativnih prepreka, promidžba poduzetništva, jačanje institucija i organizacija koje su u funkciji razvoja i promidžbe poduzetništva, financijska podrška, stručno usavršavanje svih relevantnih osoba za malo i srednje poduzetništvo, jačanje poslovne infrastrukture, tehnološki razvitak i poticanje poduzetništva ciljanih skupina.

Kako je navedeno u izvještaju, pojednostavljivanje i uklanjanje administrativnih prepreka u poslovanju je prvi strateški cilj, što je kontinuiran proces koji utječe na poslovni ambijent, a time na konkurentnost regija ili zemalja. Iako su, prema izvještaju „Doing Business 2016”, u BiH dugi administrativni procesi za osnivanje firme, dobivanje građevinskih dozvola, priključka za električnu energiju, registraciju zemljišta, izdavanje PDV broja itd., Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta nema nadležnosti u većini ovih administrativnih postupaka. Međutim, Vlada Federacije BiH je u 2016. godini potpisala sporazum o suradnji sa Svjetskom bankom koji se odnosi na provedbu regulatorne reforme na lokalnom nivou u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja za investiranje u lokalnim zajednicama. Ministarstvo je određeno kao nositelj aktivnosti u prijenosu metodologije regulatorne reforme s ciljem da bude potpuno osposobljeno samostalno provoditi regulatornu reformu na lokalnom nivou u partnerstvu sa lokalnim zajednicama. Ove aktivnosti se za sada provode u dvadesetak općina i gradova u sklopu Projekta "Life”.

Na javne natječaje za dodjelu bespovratnih poticajnih sredstava malom i srednjem poduzetništvu po projektima ovog ministarstva u 2016. godini se prijavilo 1.425 subjekata, što je za 5,7 posto više od prethodne godine. Suradnja sa udruženjima i obrtničkim i privrednim komorama ostvarena je kroz Projekt „Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama”, vrijedan od 201.489 KM.

U prošloj godini kroz Program „Kreditni poticaj razvoju poduzetništva i obrta” odobreno je 15 kredita, od čega pet za mikro, osam malim i dva srednjim poduzećima u ukupnom iznosu od 3.318.271,30 KM.

U cilju poticanja učenika da se obrazuju za obavljanje djelatnosti deficitarnih zanimanja proveden je Projekt „Stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i tradicionalne i stare obrte”. Na osnovu javnog natječaja dodijeljena je 41 jednokratna stipendija učenicima srednjih škola.

Ministarstvo je u 2016. godini objavilo Javni natječaj za jedinice lokalne samouprave u Federaciji BiH u sklopu Grant sheme „Unaprjeđenje poduzetničkih zona u FBiH”. Sredstva za realiziranje osigurale su Vlada FBiH (1.000.000 KM) i Europska unija (400.000KM) putem Projekta integriranog lokalnog razvoja koji provodi UNDP BiH. Na javni natječaj se prijavilo 30 jedinica lokalne samouprave, a deset je dobilo grant sredstva.

Za poticaj poduzetničkih pothvata temeljenih na inovacijama i komercijalizaciji intelektualnog vlasništva dodijeljena su bespovratna poticajna sredstva za deset inovatora u ukupnom iznosu od 49.350 KM

Za jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz podršku u procesu uvođenja standarda i sustava kvalitete, te stjecanju potrebnih certifikata, bespovratna sredstva su osigurana za 32 mala i srednja poduzeća i izdvojeno 224.800 KM.

Za jačanje konkurentnosti tehnološki suvremenih subjekata MSP-a u 2016. godini je izdvojeno 1.503.434,76 KM, a potpore je dobilo 79 malih i srednjih poduzeća.

Za projekt „Unaprjeđenje institucijske poduzetničke infrastrukture”, s ciljem uređenja i opremanja prostora za prihvat malih i srednjih poduzetnika, te poduzetnika početnika, u 2016. godini su bila planirana sredstva od 48.511KM, a podržane su četiri poduzetničke potporne institucije.

Akcionim planom je planirana izrada projekata temeljenih na potrebama poduzetništva, jer je uočena nedovoljna povezanost obrazovnih i znanstvenih institucija i MSP sektora kod transfera znanja i korištenja novih tehnologija. Kroz realizaciju Projekta "Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama” data je podrška određenom broju visokoškolskih obrazovnih institucija.

Projekt "Poticaj poduzetništvu mladih", čija vrijednost je 347.889,49 KM, namijenjen je subjektima malog gospodarstva koji su u vlasništvu, ili su većinski osnivači mladi do 35 godina starosti. Data je potpora za 45 mlada poduzetnika/ice, a prosječan iznos bespovratne potpore po korisniku iznosio je 7.730 KM.

Za projekt „Poticaj starim i tradicionalnim obrtima” u 2016. godini za 89 obrtnika koji su registrirani kao stari i tradicionalni obrti izdvojeno je 347.875,75 KM.

 Za poticaje zapošljavanju i samozapošljavanju mladih, kao i dugoročno nezaposlenih osoba i pokretanje biznisa realizirano je 704.863 KM, a obuhvaćena su 132 novoosnovana subjekta malog gospodarstva. Za izvozno orijentirana mala i srednja poduzeća u 2016. godini značajan je Projekt „Jačanje konkurentnosti tehnološki suvremenih subjekata MSP” čija vrijednost je 1.503.434,76 KM.

Kako preradivački sektor u posljednjih deset godina kontinuirano iskazuje rast dodane vrijednosti, ima najveći udio u izvozu i predstavlja potencijal za novoupošljavanje, projekt je prije svega bio namijenjen subjektima malog gospodarstva u preradivačkom, proizvodnom i proizvodno uslužnom sektoru. Kroz ovaj projekt podržano je 79 privrednih subjekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti