Čović: Kandidatski status moguć do kraja 2017.

15.11.2016. 08:42 / Izvor: Fena
Čović: Kandidatski status moguć do kraja 2017.

Proračun za narednu godinu, po njegovim riječima, bit će donijet prije nego je ijedan donijet u posljednjih sedam - osam godina.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je na druženju s bh. novinarima da će nacrt državnog proračuna za 2017. godinu biti završen do sutra u Predsjedništvu BiH, te će se već ovog tjedna moći razmatrati u Vijeću ministara BiH. 

Proračun za narednu godinu, po njegovim riječima, bit će donijet prije nego je ijedan donijet u posljednjih sedam - osam godina.

Način izbora članova Predsjedništva BiH je, kako kaže, manje više dogovoren, a više detalja o tome nije želio otkriti novinarima.

"Pitanje izbora članova Predsjedništva, barem što se tiče FBiH, skoro je u potpunosti riješeno", ustvrdio je Čović.

Govoreći o evropskom putu BiH, rekao je da za desetak dana očekuje dobijanje upitnika, navodeći da aplikacija za članstvo, da nije bilo hrvatske administracije u Evropskom parlamentu, ne bi bila predata na način na koji jeste.

"Kao što sam učinio sve da u ovoj godini predamo aplikaciju za članstvo u EU, tako ću učiniti sve da naredne godine dobijemo kandidatski status", kazao je Čović, koji u drugoj polovini 2017. godine preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH.

Naglasio je da političari iz Federacije i Republike Srpske trebaju međusobno razgovarati s krajnjom pažnjom.

"Što se tiče RS-a ne vidim nijedan razlog da putem medija trebamo između sebe komunicirati, jer to otežava situaciju", smatra Čović. 

Iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao da presuda "Sejdić - Finci" ne može biti riješena do 31. januara, kako stoji u Master planu Predsjedništva BiH, Čović je optimističniji, te očekuje da se to pitanje ubrzo razmatra u Parlamentarnoj skupštini BiH i da je realan navedeni rok za implementaciju presude.

Odgovarajući na pitanje da li bi novi zakon u šumama, koji se treba donijeti u Federalnom parlamentu, mogao izazvati određene podjele u BiH, kazao je da ne vidi razlog zašto bi šume bile predmet podjela "jer su one tamo gdje jesu".

"To bar ne možemo svojatati. Treba odabrati najoptimalinije rješenje za šume, koje su nacionalno bogatstvo", naveo je Čović.  

U kontekstu izbora delegata u Domu naroda državnog i federalnog parlamenta poručio je da se pored izbora delegata treba riješiti i pitanje odlučivanja unutar ovih tijela te pitanje izbora delegata Ostalih.

Potvrdio je da samo dvije stranke HDZ BiH i SNSD neće predložiti rješenje za funkcioniranje Ustavnog suda BiH, govoreći da se treba naći zajednički stav svih stranaka koje su na vlasti da bi taj prijedlog bio usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

U vezi hapšenja pripadnika HVO-a u Orašju naglasio je da je najgore što se u medijima špekuliraju stvari i da oni koji donose odluke toga moraju biti svjesni.

"Zanimljivo je da su prvi put nakon 15 godina mediji u Hrvatskoj reagirali na neki čin, koji se desio u BiH. Što se tiče, Orašja, Žepča ili bilo koje druge općine u BiH trebate znati da sam od onih kojih bar jednom mjesečno provodi vrijeme u njima. Samo u ovoj godini sam bio bar deset puta u Orašju", dodao je Čović.

Krajnje je vrijeme, smatra, da se krene u depolitizaciju pravosuđa navodeći da "reorganizacija pravosuđa treba biti oslobođena od politike“.

"Ako ne bude riješeno pitanje presude 'Sejdić i Finci' BiH ne može očekivati status kandidata, dok je reforma pravosuđa ključna za otvaranje poglavlja u sklopu pregovora s EU", zaključio je Čović, koji će nastojati i dalje da u pogledu održavanja izbora u Mostaru bude riješen Izborni zakon BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti