Damjan Davidović: Vratit ćemo privrednike koje je komora razočarala

22.02.2017. 12:43 / Izvor: Glas Srpske
Damjan Davidović: Vratit ćemo privrednike koje je komora razočarala

Prioritet njegovog tima biće da komoru vratimo privrednicima, jer je već duže vrijeme prisutan trend osipanja interesovanja firmi za njen rad.

Svaki privrednik imaće mjesto pod našim krovom. Na osnovu njihovih prijedloga sastavićemo listu zahtjeva i uputagi ih zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kako bismo poprazišli poslovni ambijent u Srpskoj, rekao je novi predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Damjan Davidović.

Kada preuzimate poziciju predsjednika Područne privredne komore Banjaluka na koju ste izabrani u ponedjeljak?

Održao sam već sastanak sa dosadašnjim predsjednikom Goranom Račićem na kojem dmo definisali koja dokumenta i aktivnosti treba uraditi da bismo obavili primopredaju dužnosti. Najvjerovatnije ću već danas preuzeti upravlanje komorom i odmah počinjemo sa radom.

Šta ste postavili kao prioritete na čijoj realizaciji ćete raditi nakon preuzimanja dužnosti?

Prioritet mog tima biće da komoru vratimo privrednicima, jer je već duže vrijeme prisutan trend osipanja interesovanja firmi za njen rad. Nastojaćemo da to prekinemo kako bismo time zaustavili i negativne percepcije koje su se pojavile u javnoga. Radićemo na podizanju ugleda komore i nastojati da se svi organi i službe aktivnije uključe u uklanjanje prepreka koje nas ometaju na putu stvaranja boljih privrednih aktivnosti.

Kako ocjenjujete dosadašnji rad Područne privredne komore Banjaluka?

Već dugi niz godina sa rukovodećih pozicija velikih trgovačkih preduzeća pokušavao sam da iniciram odrećene izmjene zakona kako bismo popravili privredni ambijent. Međutim, vrlo često sam bio u situaciji da moji i stavovi drugih privrednika u banjalučkoj komori nisu zastupani kako treba i realizovani do kraja. Suština svega je da uvijek može bolje i da sa svim stavovima treba da idemo do kraja.

Šta planirate da uradite s ciljem popravljanja poslovnog ambijenta u RS?

Sagledat ćemo sve prijedloge privrednika na osnovu kojih ćemo formulisati jasne zahtjeve koje ćemo upugiti organima zakonodavne i izvršne vlasti u Srpskoj. Na taj način gleda ćemo da ostvarimo što snažniju saradnju sa Vladom i svim drugim institucijama kako bismo popravili poslovni ambijent u Srpskoj i promijenili odnos prema privredi. Uvjeren sam da to možemo uraditi.

Kako ocjenjujete trenutno stanje u privredi Srpske?

Privredni tokovi su još usporeni pod uticajem ekonomske krize. Mi ćemo pokušati da privućemo privrednike kako bi se uključili u djelovanje komore i da zajedničkim snagama napravimo bolji privredni ambijent. Moramo mijenjati zakonska i podzakonska rješenja koja nas opterećuju i stvaraju prepreke za rast privrede.

Koji su najveći problemi sa kojima se stsreću privrednici u RS?

Jedan od gorućih problema su visoki nameti zbog čega ćemo nastojati da kroz srednjoročne planove prezentujemo nadležnima efekte smanjenja opterećenja. Veliki problem privrednicima stvara i nejasna zakonska regulativa. Jedan od primjera je da je raznim inspekcijskim službama stavljeno na volju da tumače pojedine odredbe zakona. Nejasan zakonski okvir sprečava i veće investicije. Nastojaćemo da stvorimo okvir poslovanja koji se neće tako brzo mijenjati i time stvoriti osnovnu sigurnost za investiranje i razvoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti