Danas nastavak suđenja Radeljašu i drugima u KSS-u

21.07.2017. 09:37 / Izvor: Fena
Danas nastavak suđenja Radeljašu i drugima u KSS-u

Optužnica Eseda Radeljaša tereti za krivična djela - ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi.

Suđenje Esedu Radeljašu, Jasmini Horo, Nedžadu Kapetanoviću, Jusufu Čauševiću i Damiru Hadžiću, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela, trebalo bi biti nastavljeno u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas, za kada je zakazano novo ročište u tom predmetu.

Dokazni postupak u tom predmetu otvoren je na ročištu 13. jula ispitivanjem prvih svjedoka optužbe, kada je najavljeno da bi na narednom ročištu (21. jula), među ostalima, trebali biti ispitani u svojstvu svjedoka Alija Delimustafić i Izet Musić, osumnjičeni u 'slučaju Pravda'.

KSS je na prošlom ročištu ukinuo mjere zabrane određene za Horo, Kapetanovića i Čauševića, a advokat prvooptuženog je najavio da će zatražiti ukidanje pritvora za Radeljaša  iz zdravstvenih razloga, a koji je na posljednje ročište doveden iz bolnice gdje je nedavno hospitaliziran usljed pogoršanog zdravstvenog stanja.

Optužnica Eseda Radeljaša tereti za krivična djela - ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi, Jasminu Horo za zlupotrebu položaja i pranje novca, dok se Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Akteri tog slučaja (akcija 'Blok') terete se da su Esedu Radeljašu omogućili da od sarajevske općine Novi Grad dobije zemljište na trajno korištenje za 51.340 KM, te da ga 'vrati' Općini za nešto više od milion KM.

Prema tužbenim navodima, bivši načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić te Horo, Kapetanović i Čaušević se terete da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu, te postupak za utvrđivanje visine naknade za zemljište koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Radeljaš je, prema navodima iz optužnice, spornu parcelu dobio na trajno korištenje uz obrazloženje da namjerava graditi stambeno-poslovni kompleks. Kako u roku od godinu dana nije započeo gradnju, Općinsko vijeće je donijelo odluku o oduzimanju zemljišta, nakon čega je provedena procedura isplate naknade Radeljašu zbog 'eksproprijacije'. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti