Đapo: Uvest ćemo elektronski registar ugostititeljstva u Federaciji BiH

13.11.2016. 09:54 / Izvor: Fena
Đapo: Uvest ćemo elektronski registar ugostititeljstva u Federaciji BiH

Hoteli, moteli, pansioni, kampovi, apartmani, kuće za odmor činit će Opći elektronski registar ugostititeljstva u Federaciji BiH.

Hoteli, moteli, turistička naselja, pansioni, hosteli, kampovi, apartmani, kuće za odmor, sobe za iznajmljivanje, kao i planinarski, lovno-ribolovni ugostiteljski objekti činit će Opći elektronski registar ugostititeljstva u Federaciji BiH ako Vlada i Federalni parlament usvoje novi zakon o ugostiteljstvu u FBiH.

Potvrdila je to Feni federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo navodeći da će u registar biti upisani i iznajmljivači i seoska domaćinstva koja pružaju ugostiteljske usluge te radnje ugostitelja.

Zakon je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u formi prednacrta uputilo predstavnicima akademske zajednice, komorama, javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva kako bi se uključili u postupak konsultacija i dali svoje sugestije. 

"Ovaj zakon nam je potreban da bi imali sve ugostiteljske objekte u informacionom sistemu odnosno njihov spisak u Ministarstvu. Zatim ćemo postrožiti kategorizaciju tih objekata, pri čemu 4 i 5 zvjezdica dodjeljuje federalno, a od 1 do 3 kantonalna ministarstva", kazala je Đapo.

Od dana upisa u Registar ugostitelju će počinjati teći prava i obaveze u skladu sa novim zakonom te će biti u obavezi otpočeti s obavljanjem ugostiteljske djelatnosti u roku od šest mjeseci od dana upisa u Registar.

"Predviđanje kategorizacije ugostiteljskih objekata i formiranje registra istih je korak naprijed u smislu objedinjavanja svih pravnih i fizičkih lica koja se bave ovom djelatnošću. Ovo je posebno bitno iz razloga što u FBiH nema institucije koja ima ažurirane podatke o tome", kazala je Feni ekonomistica Sanela Agačević.

S druge strane, ističe da je formiranje registra samo mali korak napravljen isključivo u pravcu sistematizacije evidencija ugostitelja, te naglašava da se zakonom i podzakonskim aktima treba uticati kroz dva pravca: podizanje kvaliteta i razvoj ugostiteljske usluge.

Uvođenje termina „iznajmljivač“ jedna je, kaže ministrica Đapo, od novina za iznajmljivače stanova, čija će se kategorizacija vršiti kako bi se po regularnim cijenama iznajmljivali stambeni prostori.

"Iznajmljivač je fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge u vlastitom domaćinstvu i to usluge smještaja u sobi, apartmanu i kući za odmor ili usluge smještaja u kampu koje je dobilo rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu", stoji u prednacrtu zakona.

Također, kaže Agačević da je uvođenje kontrole kvaliteta i zdravstvene ispravnosti hrane u ugostiteljskim objektima koji poslužuju hranu izuzetno bitna novina, kao i upravljanje ambalažnim otpadom.

"Ono na što bi trebalo više obratiti pažnju jesu kampovi koji sada funkcionišu i bez ispunjavanja uslova propisanih važećim Zakonom o ugostiteljstvu. S obzirom na kapacitete BiH u smislu prirodnih ljepota, kampovi su segment koji ima značajan potencijal, a na njemu se ponajmanje radi", mišljenja je Agačević.

Prekršajnim odredbama predviđeno je da se novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 KM kazni za prekršaj  konobar ili recepcionar ako uslužuje goste bez položenog stručnog ispita.

Ista kazna prijeti i osobi koja kampuje izvan prostora određenih za kampovanje, a predmeti kampovanja se mogu oduzeti.

"Na osnovu toga, ali i ostalim odredbama novog zakona o ugostiteljstvu poboljšat ćemo inspekcijski nadzor", poručila je u izjavi za Fenu federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Predviđene kazne za nepostupanje po predloženom zakonu o ugostiteljstvu su se značajno povećale i  treba imati u vidu da novi zakon poskupljuje poslovanje, te da će ugostitelji biti izloženi dodatnim finansijskim izdacima.

"Pomak naprijed je i uvođenje mogućnosti da se u ugostiteljskom objektu vrši trgovina na malo, i to ne samo duhanom i duhanskim prerađevinama, već i suvenirima, domaćim proizvodima i slično, što je bitno kada ugostiteljstvo posmatramo kao određeni "servis" turističke djelatnosti", navela je Agačević.

Inače, kombinovanje više djelatnosti, naročito kada se radi o samostalnim poduzetnicima, pravac je kojim bi trebala ići nadležna tijela i za trgovinsku i obrtničku djelatnost.

Pozitivnim je ocijenjeno što novi zakon o ugostiteljstvu predviđa pojednostavljenje postupka registracije čime se ugostiteljstvo u tom smislu izjednačava sa ostalim djelatnostima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti