Dažbine blokiraju modernizaciju proizvodnje

05.09.2017. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine
Dažbine blokiraju modernizaciju proizvodnje

Ova odluka biće predmetom rasprave na jednoj od narednih sjednica UO UIO BiH kako bi se uzeli u obzir zahtjevi privrednika, navode iz UIO.

Privrednici u Bosni i Hercegovini apeluju na nadležne da što prije donesu neophodne akte na osnovu kojih bi bili oslobođeni uvoznih dažbina na mašine kako bi mogli modernizovati proizvodnju i biti konkurentni.

Iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH apelovali su na Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da što prije usvoji odluku o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

"Poslovna zajednica u BiH je očekivala da će Upravni odbor UIO BiH prilikom razmatranja prijedloga odluke isti uputiti u dalju proceduru uviđajući hitnost i značaj odluke za privredne subjekte, ali smo informisani da UO na nedavnoj sjednici nije usvojio prijedlog te na takav način još prolongirao nesprovođenje Zakona o carinskoj politici", stoji u pismu, koje je na adrese svih relevantnih institucija poslao Ahmet Egrlić, predsjednik STK BiH. On kaže kako bi ova odluka u značajnom obimu podstakla privrednike da modernizuju svoju opremu i proizvodnju.

"Iako je teško govoriti o detaljnim brojevima, kako bismo iskazali značaj donošenja ove odluke, s pravom možemo reći da bi se za svaku ozbiljniju kompaniju, a prevashodno izvoznika iz BiH, primjena odluke mjerila u hiljadama maraka ušteda, a po osnovu oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina", kaže Egrlić.

A to nam je potvrdio i Ivo Marić, direktor preduzeća "Sim Technik" iz Kotor Varoša, koje se bavi mašinstvom i obradom metala, a zapošljava oko 230 radnika.

"U posljednje vrijeme uvezli smo mašine vrijedne oko dva miliona evra i po osnovu toga dali smo 200.000 evra carina i uvoznih dažbina. S takvim izdvajanjima, uz visoko opterećenje rada, mi ne možemo biti konkurentni", kaže on. Kako nam je ispričao, nedavno je u iščekivanju da se ova odluka usvoji mašinu od pola miliona evra dovezao do Hrvatske i čekao, ali od toga nije bilo ništa, pa je na kraju platio nekoliko hiljada evra za prostor gdje je bila, kao i 50.000 evra dažbina kako bi je uvezao u BiH. Prema njegovim riječima, zbog svega ovoga, brojni privrednici jednostavno odlučuju da odustanu od kupovine mašina, a u nezgodnoj situaciji su i oni koji te mašine ovdje prodaju.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH, čiji je čelni čovjek Vjekoslav Bevanda ujedno i predsjednik Upravnog odbora UIO, rekli su nam kako odluka na posljednjoj sjednici nije usvojena, jer je planirano da se još tehnički doradi u cilju postizanja najboljeg rješenja.

"Ova odluka biće predmetom rasprave na jednoj od narednih sjednica UO UIO BiH kako bi se uzeli u obzir zahtjevi privrednika, ali i uvažile primjedbe iznesene u vezi s ovom problematikom", kazali su u oni. Sa druge strane, u resoru finansija Republike Srpske, a čiji je ministar Zoran Tegeltija član Upravnog odbora UIO, kažu kako Prijedlog odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina nije bilo moguće usvojiti zbog činjenice da nije stupio u primjenu Zakon o carinskoj politici u BiH, što je preduslov za usvajanje odluke.

"Predstavnici RS u Upravnom odboru zalagaće se na sjednicama da podrže tekst odluke koja neće ići na štetu Republike Srpske niti privrednika iz RS, te koji će pojednostaviti rad privrednim subjektima koji su imali određenih primjedaba tehničke prirode", rečeno nam je u ovom ministarstvu. Kako nezvanično saznajemo, ovu odluku blokirali su eksperti koji su sastavni dio Upravnog odbora UIO, jer su smatrali kako je nelogično donositi odluku na osnovu zakona koji se ne sprovodi. Zakon je usvojen još 2015. godine, ali pojedini sprovedbeni akti nisu doneseni na vrijeme, zbog čega je ostao nesprovodiv.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti