Dedović: IT Health Care Days će sagledati primjenu IT rješenja u zdravstvu

13.12.2016. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Dedović: IT Health Care Days će sagledati primjenu IT rješenja u zdravstvu

U Sarajevu će se 15. i 16. decembra, 2016. održati konferencija "IT Health Care Days 2016" koja će okupiti IT stručnjake iz zdravstvenog sektora.

U Sarajevu će se 15. i 16. decembra, 2016. održati konferencija “IT Health Care Days 2016“ koja će okupiti IT stručnjake iz zdravstvenog sektora te ponuditi pregled najaktuelnijih rješenja i primjena ICT platformi u zdravstvu. Konferenciju organizira bh. kompanija medIT koja je regionalni lider u oblasti primjene ICT poslovnih rješenja u zdravstvu, kao i udruženje HL7 BiH.

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom kompanije medIT d.o.o. Sarajevo Samirom Dedovićem.

Gospodine Dedović, zašto IT Health Care Days? Šta je osnovni cilj ove konferencije?

- Kompanija medIT već nekoliko godina uspješno implementira projekte primjene IT poslovnih rješenja u zdravstvu i željeli smo na jednom mjestu okupiti sve one kojih se ova oblast dotiče. Također želimo napraviti presjek najaktuelnijih poslovnih trendova, ponuditi iskustva iz prakse, razmisliti šta možemo unaprijediti kako u IT tako i u legislativi, sektoru obrazovanja i svim drugim sferama koje u konačnici čine moderno društvo koje se koristi najboljim što IT rješenja nudi – a to je svakako ušteda i vremena i novca te jedna posebna dimenzija mobilnosti i razmjene informacija. Cilj nam je da sve iskazano nije fikcija ili mogućnosti, već realnost koja je dokazana i implementirana. Osim toga želimo prikazati sve limite koje strukture zdravstva imaju prilikom procesa prihvatanja i implementacije mnogih reformskih promjena.

Ko će biti predavači na konferenciji i na koji način ste ih birali?

- Predavači će biti domaći i regionalni stručnjaci koji će diskutovati o realizovanim projektima informatizacije zdravstva sa fokusom na interoperabilnosti, perspektive u primjenama zdravstvene informatike, ali i o perspektivi i izazovu edukacije IT stručnjaka u oblasti zdravstvene informatike. Da li je potreba IT akademija za zdravstveni IT ili ne? Pokušat ćemo dati odgovor tokom Konferencije. Također, govorit ćemo i o Mayo Social Media Health NW ili Cleveland Clinic Innovation Center koje su naravno dosta daleko od naše stvarnosti koje će prezentovati dr. sc. Miroslav Mađarić. Iskustva u implementacijama projekata u EU će sa nama podijeliti kolege iz Deutsche Telecom T-Systems i AGFA Healthcare.

Koje su glavne teme o kojima će se govoriti na konferenciji?

- IT Health Care Days će u dva dana sagledati primjenu IT rješenja u zdravstvu te osvijetliti i segment školovanja kadrova za ovu djelatnost. IT stručnjaci će tokom dva dana Konferencije imati priliku upoznati se sa state of art projektima iz prakse, diskutovati o tome koliko jednu državu košta da ne primijeni eRecept ili druge eUsluge, dok će govora biti i o postavkama ICT mreža koje mogu adekvatno odgovoriti na primjenu spomenutih IT rješenja i kreirati IT platforme za nove zdravstvene eUsluge.

Osim situacije u Bosni i Hercegovini, na konferenciji ćete govoriti i o pozitivnim iskustvima drugih evropskih država?

- Da, učesnici Konferencije moći će iz prve ruke čuti iskustva država iz regije, ali i drugih evropskih država poput Mađarske, Češke Republike i Grčke u primjeni ovih proizvoda u zdravstvu. Nepristrasno ćemo napraviti usporedbu sa širom regijom pa se možda učesnici pozitivno iznenade kada je BiH u pitanju. Saznaju da je najveći PACS DataCentar u regiji u Kantonu Sarajevo ili da četiri Kantona u FBIH imaju u punom kapacitetu eKarton pacijenta. Da li su pojedini Kantoni u FBIH lideri u regiji u primjenama ICT procesa u zdravstvu? Ili, dok su prvi postali lideri, kako su drugi propustili priliku da zbog nedostatka kapaciteta primjene promjene.

Do sada ste uspješno realizirali brojne projekte koji se zasnivaju na primjeni IT tehnologija u zdravstvu. Koji su krajnji benefiti za sve pacijente i ustanove?

- Primjenom IT rješenja u zdravstvu našim klijentima štedimo milione i unaprjeđujemo kvalitet zdravstvenih usluga, a samim tim donosimo i olakšanje desetinama hiljada pacijenata. Sve prednosti primjene IT poslovnih rješenja  u zdravstvu predstavit ćemo analizom iskustva u Kantonu Sarajevo sa primjenom eRecepta. Prezentovat ćemo model poslovne simulacije koja pokazuje da se samo u Kantonu Sarajevo mogu postići uštede od 20 do 25 miliona KM u jednoj godini. Da je tvrdnja relevantna dokazano je primjenom modela nad potrošnjom lijekova ZZO KS. Ušteđeno je oko 4 miliona KM za četiri mjeseca (avgust, septembar, oktobar i novembar 2016. godine). Da Kanton Sarajevo nije usamljen slučaj dokazuju uštede koje je postigao i dostigao ZZO USK.

To predavanje će biti bazirano na višegodišnjem iskustvu i primjeni IT rješenja u zdravstvenim ustanovama Kantona Sarajevo kao što su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, UKC Tuzla, Opća bolnica “Abdulah Nakaš“, Domovi zdravlja, te zdravstveni centri. eKarton i eRecept samo su neki od proizvoda sa kojima su se građani već susreli i zahvaljujući kojima smo im uštedili vrijeme i unaprijedili kvalitet zdravstvenih usluga. Slijedom toga 85 hiljada osiguranika u Kantona Sarajevo ima prepisanu eTerapiju. To znači da ne moraju ići svom ljekaru porodične medicine svaki mjesec. Samo sa ovom implementiranom reformskom agendom imamo više od 30% manje posjeta timovima porodične medicine u Kantonu Sarajevo.

Koliko vam zakonska legislativa pomaže u implementaciji određenih projekata te koliko institucije vlasti prepoznaju potrebu za modernizacijom procesa?

- Razgovarat će se o nužnim usklađivanjima ovih aktuelnih rješenja sa odgovarajućim zakonskim odredbama. Postojeća legislativa često otežava primjenu IT rješenja čime se dalje otežava funkcionisanje zdravstvenih usluga i zbog čega u konačnici trpe pacijenti. Svakodnevna tema je i zaštita podataka pacijenta što se također treba urediti adekvatnom legislativom. Mi kao implementator i naše kolege informatičari u praksi se susrećemo sa ovim životnim pitanjima koje treba riješiti. Da li se naš glas čuje uvijek? Mislimo da ne. Zato je potrebna jedna ovakva konferencija za IT komunu u zdravstvu, jer imamo šta za reći: dobri smo, snaga smo reformskih promjena, uštedili smo i možemo puno više, ne samo uštediti, već unaprijediti kvalitetu života. Donesite zakone koji nas mogu pratiti u tom procesu.  

Do kada je moguće izvršiti prijavu na Konferenciju?

- Prijave za konferenciju moguće su do 14.12.2016. putem stranice konferencije http://ithealthcaredays.ezoblak.net , gdje je moguće naći i više informacija o programu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti