Deset godina Austrotherma BH: Lider u prodaji termoizolacionih materijala

21.04.2017. 13:06 / Izvor: Akta.ba

Austrotherm BH, fabrika specijalizirana za visokokvalitetnu, inovativnu toplotnu i zvučnu izolaciju, obilježila je deset godina uspješnog rada u našoj zemlji.

Austrotherm BH, fabrika specijalizirana za visokokvalitetnu, inovativnu toplotnu i zvučnu izolaciju, obilježila je deset godina uspješnog rada u našoj zemlji.

Sa više od dva i po miliona kubika prodatog stiropora u BiH i regionu, kompanija Austrotherm BiH postala je prepoznatljiv brend, sinonim kvaliteta na tržištima BiH, Hrvatske i Slovenije. 

U proizvodnim pogonima Austrotherma BH, u kojima je trenutno stalno uposleno 60 radnika, u proteklih deset godina proizvedeno je toliko stiropora da bi se sa tom količinom čak četiri i po puta mogla pokriti cijela BiH. 

"Austrotherm GmbH je 2007. osnovao direktno predstavništvo u BiH i već iste godine uspjeli smo zauzeti značajan dio ovdašnjeg tržišta termoizolacionih materijala te tako zaslužiti odluku rukovodstva koncerna u Austriji da se u Bihaću izgradi moderna fabrika za proizvodnju termoizolacionih ploča od EPS-a, koja je sa radom počela 2008. godine. Naredni korak bio je izvoz, a zbog potreba na domaćem, ali i regionalnom tržištu, 2012. otvorili smo nove pogone u Šamcu koji pokriva tržište Tuzlanskog kantona i Slavonije čime smo olakšali pogon u Bihaću i tako se više se orijentisali na izvoz", kazao je Slaviša Gajić, direktor prodaje Austrotherm BiH.

U BiH se proizvode produkti na bazi EPS-a (ekspandiranog polistirena), a u ponudi imaju sve vrste bijelog i grafitnog "sivog" EPS-a ili stiropora različitih namjena, odnosno onih koji se koriste za izolaciju čitavog objekta, a u ponudi je još i XPS (ekstrudirani polistiren). 

Kako je najavljeno, od ove godine dolazi još jedan proizvod više klase. Po karakteristikama, novi materijal pozicioniran je između standardnog fasadanog EPS-a - Austrotherm EPS AF i njegovog najboljeg EPS-a koji sadrži grafit - Austrotherm EPS AF plsu. U prodji će se naći pod nazivom Austrotherm EPS EXCLUSIVE.

Također, u Austriji je u toku izgradnja fabrike u kojoj će proizvoditi kamena vuna, koja će se svakako naći i na bh. tržištu.

Inače, Austrotherm grupacija zastupljena je u 11 zemalja sa 19 proizvodnih pogona, a proizvode plasira u još 15 evropskih zemalja. Zajedno s grupacijama Baumit i Murexin pripada Schmid-Industrie-Holdingu.

Iz ove fabrike navode kako je u narednom periodu plan zadržati lidersku poziciju na tržištu te održati konstantan izvoz na svoja izvozna tržišta, poput Hrvatske i Slovenije, a planirana je i dodatna promocija i plasman nekoliko novih proizvoda na bh. tržište.

"Trudimo se da se na tržištu održimo dobrim kvalitetom proizvoda, a sve uz pomoć naših kupaca sa kojima radimo", izjavio je Gajić, dodajući da je već na početku ove godine ostvaren rast prodaje od 15 posto.

Neki od značajnijih objekata u Sarajevu za koje je ova kompanija isporučila svoje termoizolacione proizvode su Zetra, Sarajevo City Centar, Hotel Hills, Državni zatvor čija je izgradnja još uvijek u toku itd.

"Trudimo se da budemo prisutni na velikim projektima i referentnim objektima i u većini slučajeva uspijevamo zahvaljujući našoj kvaliteti, logistici i cijeni koji su prepoznatljivi, zaključio je Gajić.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti