* This article is available only in B/H/S language.

Diplomate EU u općini Bosanski Petrovac

Izvor: eKapija.BA, 26.10.2013 11:00:58

Šef Političkog odjela Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Thomas Busch, zamjenik ambasadora Republike Češke Slavomir Goga i šef diplomatskog biroa Belgije Jean-Pierre Biebuyck posjetili su Bosanski Petrovac u srijedu 23. oktobra 2013. godine.

Na sastanku sa načelnikom općine Zlatkom Hujićem i predsjedavajućim općinskog vijeća Dušanom Došenom, razgovaralo se o aktuelnim pitanjima u općini i poboljšanju života u lokalnoj zajednici, kao i Evropskim integracijama i legislativi Evropske Unije, čija će provedba biti upravo na lokalnoj razini. Nakon sastanka sa načelnikom općine, delegacija je obišla gradilište, Projekta Izgradnje i rekonstrukcije kanalizacione mreže u Bosanskom Petrovcu, koji je finansiran IPA grantovima i kreditom Evropske investicione banke.

Nakon obilaska gradilišta delegacija je održala sastanak sa Bihaćko-Petrovačkim episkopom Srpske pravoslavne crkve, Atanasijem. U seoskom domaćinstvu Čardaklije, priređen je ručak za predstavnike civilnog i poslovnog sektora iz Bosanskog Petrovca, nakon čega je održana Otvorena rasprava o integracijskom procesu BiH u EU. Posjeta je završena obilaskom seoskog domaćinstva Čardaklije i poljoprivrednog gazdinstva Miodraga Latinovića u mjesnoj zajednici Vrtoče.

„Čast mi je i zadovoljstvo, što sam danas ovdje, gdje smo imali priliku da nas ugosti načelnik općine Bosanski Petrovac. Tokom sastanka razgovarali smo o pitanjima koja su prije svega relevantna za općinu i za građane ovdje, ali takođe, razgovarali smo u jednom kontekstu i o Evropskim integracijama, kao što Vam je poznato, jedan dio Evropske legislative, odnosno provedba te legislative je upravo na lokalnoj razini. Takođe, i načelnik nam je potvrdio da su građani općine, zainteresovani za ovu jednu evropsku perspektivu same države. Ostaje nam nažalost, još uvijek neka od nerješenih pitanja, poput rješavanja presude Sejdić i Finci, kako bi BiH napravila jedan značajan iskorak u tom smislu, ali razgovori su u toku pa se nadam da će se vidjeti i rezultati“,istakao je Busch.

Načelnik Hujić ovom prilikom je istakao kako su imali zadovoljstvo primiti drage goste iz Evropske unije, te sa njima razgovarati o poboljšanju života njihove lokalne zajednice, odnosno cijele države.

"Imamo mi i dosta pozitivnih događaja, ali smo uglavnom fokusirani na probleme, kao uglavnom i cijela država što ih ima i mi nastojimo da naša lokalna zajednica, kao segment te države, doprinese jačanju i poboljšanju života u cijeloj državi. Moj utisak je, da su ovi ljudi stvarno dobre volje, a i mi takođe, jednog dana moramo odrasti, pa da budemo jači, snažniji, da budemo država koja je kao i sav ostali svijet. Još uvijek smo poprilično iza“, izjavio je načelnik Hujić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Slične vijesti

Prikaži još vijesti iz ove rubrike

Učitavanje...

var validNavigation = false; var value = ""; var sessionId = "d3kqruwwwbcrizk0hivsiads"; function endSession () { if ((value === null || value === "") && !validNavigation) { $.ajax({ url: '/' + culture + '/Account/LogOffUser', cache: false, async: false, type: "POST", }); } } function wireUpEvents() { if (navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf('firefox') > -1) { window.onBeforeUnload = function () { if (!validNavigation) { endSession(); } }; } if ($.browser.msie) { window.beforeunload = function() { if (!validNavigation) { endSession(); } }; }else { window.onbeforeunload = function () { if (!validNavigation) { endSession(); } }; } // Attach the event keypress to exclude the F5 refresh $(document).bind('keypress', function (e) { if (e.keyCode == 116) { validNavigation = true; } }); // Attach the event click for all links in the page $("a").bind("click", function () { validNavigation = true; }); // Attach the event submit for all forms in the page $("form").bind("submit", function () { validNavigation = true; }); // Attach the event click for all inputs in the page $("input[type=submit]").bind("click", function () { validNavigation = true; }); jQuery('form').submit(function() { jQuery(window).unbind("beforeunload"); jQuery(window).unbind("onbeforeunload"); }); } //});