Divlje svinje pustoše prinose u opštini Sanski Most

30.07.2015. 09:04 / Izvor: Nezavisne novine
Divlje svinje pustoše prinose u opštini Sanski Most

Husein Selimović potvrdio je da životinje pustoše prinose kukuruza, iako se njegovi plodovi još nisu odmetnuli, te površine zasađene lubenicama i dinjama.

Poljoprivredni usjevi na rubnim područjima općine Sanski Most su na udaru divljih svinja, koje se u krdima spuštaju s planinskih obronaka u potrazi za hranom.

Husein Selimović, predsjednik ovdašnjeg udruženja poljoprivrednika, potvrdio je da životinje pustoše prinose kukuruza, iako se njegovi plodovi još nisu odmetnuli, te površine zasađene lubenicama i dinjama.

"Poljoprivrednici su očajni jer će zbog velike suše prinosi kukuruza biti umanjeni za oko 30 posto. Sada su se u uništavanje ove poljoprivredne kulture uključile i divlje svinje, tako da je situacija alarmantna. Ono što je zabrinjavajuće je da su na udaru ovih napasnika i druge poljoprivredne kulture", istakao je Selimović.

Najefikasnija zaštita od ovih napasnika je, kako ističe, instaliranje električne ograde oko usjeva, međutim najveći broj poljoprivrednika, zbog teške materijalne situacije, nije u mogućnosti da zaštititi prinose na taj način. Sušni period se, kako smatraju lovci, negativno odrazio i na razvoj šumskih plodova, koji su glavni izvor ishrane za divlje svinje, zbog čega se one spuštaju u niže predjele u potragu za hranom.

"Naša je zakonska dužnost da poljoprivrednicima pomognemo. Spremni smo da organiziramo i lovačke akcije ukoliko se ukaže za tim potreba", kazao je Mesud Aganović, sekretar Lovačkog društva "Sana".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti