Do kraja godine i RS bi trebala dobiti novi Zakon o radu

01.08.2015. 09:51 / Izvor: Press Republika Srpska
Do kraja godine i RS bi trebala dobiti novi Zakon o radu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da socijalni partneri moraju da budu uključeni u pregovore o novom zakonu o radu, koji će u Srpskoj biti usvojen do kraja godine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da socijalni partneri moraju da budu uključeni u pregovore o novom zakonu o radu, koji će u Srpskoj biti usvojen do kraja godine. "Međutim, ako s njihove strane ne bude dogovora i htijenja, moraćemo preći na drugi plan", rekao je Savanović za "Pres Republike Srpske".

On nije želio da otkrije o kakvom planu je riječ, ali je naveo da će resorno ministarstvo sprovesti sve što Vlada Republike Srpske o tom pitanju odluči.

"Godinama pregovaramo sa poslodavcima i sindikatom o novoj zakonskoj regulativi, ali bez značajnijih rezultata. Iako do sada nismo naišli na razumijevanje sindikata, opet ćemo pokušati da okupimo socijalne partnere i uozbiljimo situaciju", istakao je Savanović.

On kaže da u novom zakonu o radu nema ništa što bi obespravilo radnika i dovelo ga u težu poziciju u odnosu na postojeći zakon.

"Prilagođavanje naše zakonske regulative evropskoj omogućiće nam i dobijanje pomoći njihovih finansijskih institucija. U suprotnom, ostaćemo izolovani", rekao je Savanović i dodao da je stav MMF-a i Svjetske banke da su reformski procesi osnovna pretpostavka za finansijske aranžmane koji slijede.

Savanović nije isključio mogućnost održavanja protesta u Banjaluci zbog usvajanja novog zakona o radu, kao što je bio slučaj u Sarajevu, ističući da svako ima pravo na mirne proteste, ali da to neće zaustaviti taj proces.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti