Dobit izvozih kompanija umjesto u investicije ide administraciji

07.02.2017. 16:29 / Izvor: Akta.ba
Dobit izvozih kompanija umjesto u investicije ide administraciji

Vlast nam je ukidanjem olakšica uzela jednu značajnu sumu novca sa kojom s kompanije mogle otvoriti i do 3.000 radnih mjesta.

Zakon o porezu na dobit će zbog člana koji navodi da će se on primjenjivati retroaktivno naći pred Ustavnim sudom FBiH.

Naime, Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, i jedan od ovlaštenih podnositeljima zahtjeva za ocjenu ustavnosti, je u ponedjeljak podnio zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti ovog Zakona.

On je podnio i Zahtjev za donošenje privremene mjere zabrane naplate poreza na dobit izvoznicima koji su ispunili uvjete za oslobađenje od obveza plaćanja ovog poreza po odredbama starog Zakona o porezu na dobit.

Dunović je na današnjoj press konferenciji, koju je Udruženje poslodavaca FBiH organiziralo  u tom povodu, naveo da osnovni razlog za ovaj zahtjev leži u činjenici da se novi Zakon primjenjuje retroaktivno, suprotno ustavnopravnim standardima, a što ujedno ugrožava izvozno orijentisane gospodarstvenike.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, navodi da je Zakon stupio 5. ožujka 2016., a primjenuje se od 1.1. 2016. O tome zašto se ovako kasno reagira navodi da kada je donošen Zakon o porezu na dobit Vlada je obećala da će biti donesen i zakon o poticajima koji bi ublažio efekte ovog  Zakona.

''Očito je da od toga zakona nema ništa jer se već približava vrijeme plaćanja poreza i iz tog razloga idemo na ovu mjeru'', kazao  je Smailbegović.

Navodi da im je dnošenjem ovog zakona vlast uzela jednu značajnu sumu novca sa kojom su kompanije mogle otvoriti i do 3.000 radnih mjesta. "Taj novac će se sada rasporediti administraciji. I kada to pogledamo u kontekstu Reformske agende, čiji su glavni cijevi rasterećenje  kompanija i poboljšanje uvjeta poslovanja,  vidimo da nam se ovim oduzima investicijski potencijal i daje administraciji'', navodi Smailbegović.  

Snježana Köpruner, direktorica kompanije GS-Tvornica mašina Travnika, navodi da kako bi izvoznici bili konkurenti na stranom tržištu moraju stalno ulagati u inovacije i znanje radnika.

''Mi to možemo ulagati od dobiti koju ostvarimo. Ta dobit igra veliku ulogu. Ukidanjem oslobađanja od poreza na dobit mi nemamo više dovoljno sredstava za reinvestiranje, za obuke radnika. Sada očekujemo da nam država pomogne'', kaže ona. 

Ukidanjem poreza na dobit, koja je bila jedina pogodnost izvoznicima, i zakona o porezu na doprinosima i dohodak, koje očekujemo u narednom razdoblju, gospodarstvo će ponovno biti stavljen u loš položaj. 

Ono što je najveći problem, navodi ona, je to što kompanije još ne znaju što ih točno čeka do kraja godine sa novim zakonima koji su u pripremi. Navodi da ova pravna nesigurnosti i neizvjesnot nešto što nije povoljno za poslovno okruženje jer kompanije moraju unaprijed planirati svoje poslovne aktivnosti.

KOMPANIJE NE ZNAJU ŠTO IH ČEKA SA NOVIM ZAKONSKIM RJEŠENJIMA 

Apelirala je na Vladu  da razmisli o realnom sektoru i o jednom zavarivaču koji pola svog radnog vremana radi da bi zaradio za administraciju. Poručila  je da su izvoznici konkuretni na svjetskom tržištu, a pitanje je, kaže, da li naša vlada i javni sektor može konkurirati javnoj upravi u Austriji i Njemačkoj. "Mi izvoznici to možemo", poručila je Kopruner.

Haris Memić, predstavnik BIT Alijanse, Udruženja koje okuplja softverske kompanije u BiH, kaže da njihove članice izvoze 80 posto svojih softveskih proizvoda i zapošljavaju oko 1.000 softverskih inženjera u BiH.

On navodi da u svijetu postoji veliki deficit softverskih inženjera, a kako bi mogao iskoristiti potencijal za zapošljavanje koji postoji u ovom sektoru, kompanijama se moraju se osigurati neke porezne olakšice.

''Recimo jedna Rumunjska godišnje proizvode oko 7.500 softverskih inženjera, dok BiH oko 300-400. Bez poreznih olakšica ne možemo iskoristiti taj potencijala koji postoji u svijetu. Ukidanjem ovih olakšica, a ne uvođenjm novih konkretnih mjera smanjuje se mogućnost zapošljavanja u ovom sektoru'', navodi on. 

Smailbegović je istaknuo da poslodavci još ne znaju kada će doći do smanjenja nameta koji je Vlada obećala novim zakonskim rješenjima - zakonima o dohotku i doprinosima. Kaže da će o tome biti govora na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća koja će biti održana 27.2. 2017. Tek tada će se nešto više znati o tome.

IZVOZNICI OTVORILI 2,500 NOVIH RADNIH MJESTA

Udruženje poslodavaca FBiH je danas apeliralo na zakonodavnu vlast za uspostavu onih rješenja u oblasti poreza na dobit koja će gospodarske subjekate, nositelje razvoja, prepoznati kao takve i omogućiti im prosperitetni rast i razvoj, umjesto donošenja destimulativnih zakonskih rješenja koja ih urušavaju.

Poslodavci su navode sva sredstva ostvarena ovom povlasticom, kao i svoju dobit isključivo ulagali u proširenje radnih mjesta (2,500 novih radnih mjesta sa prosječnom plaćom  - na godišnjem nivou) i tehnološki napredak kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu. Ovim zakonskim rješenjem, kao i aktuelnim i drugim nametima koji su u najavi, poslodavci su došli do trenutka kada je upitno daljne poslavanje. Sve to utječe na i onako narušeno gospodarsku klimu i investicijsku sigurnost, ne samo za domaće poslodavce, bh. izvoznike, već i za strane ulagače.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti