Dogovoren nastavak dijaloga o opštem kolektivnom ugovoru u RS-u

15.10.2016. 10:12 / Izvor: SRNA
Dogovoren nastavak dijaloga o opštem kolektivnom ugovoru u RS-u

Predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i sindikata iz privrede postigli su saglasnost da nastave dijalog i pokušaju doći do zajedničkih rješenja.

Predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i sindikata iz privrede postigli su saglasnost da nastave dijalog i pokušaju doći do zajedničkih rješenja koja bi, eventualno, bili osnova za potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora.

"Dogovorili smo se da ćemo zajednički nastupati prema Vladi Republike Srpske u vezi sa Prijedlogom mjera Ekonomske politike Republike Srpske za 2017. godinu", rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Dragutin Škrebić.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je na sastanku sačinjena kompletna analiza njihovog socijalnog dijaloga, te da će 11 spornih tačaka biti tema narednog sastanka.

Škrebić smatra i da se u 90 odsto slučajeva podudaraju interesi sindikata iz privrede i poslodavaca.

"Unija udruženja poslodavaca spremna je za razgovore o opštem kolektivnom ugovoru kada bude postignut dogovor sa sindikatima iz realnog sektora, ukoliko bude volje od predstavnika budžetskih korisnika da se taj opšti kolektivni ugovor potpiše", kaže Škrebić.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne bude dogovora onda nema ni opšteg kolektivnog ugovora, pa će tada okvir biti Zakon o radu, a ići će se u proceduru donošenja granskih kolektivnih ugovora.

Škrebić je prenio stav Unije udruženja poslodavaca da Zakon o radu nije dobar, te da treba ići u proceduru izmjena i dopuna ovog zakona, jer "sadrži sve tačke iz starog opšteg kolektivnog ugovora, glomazan je, dvosmislen i nedorečen".

On je ukazao da se u Republici Srpskoj mora napraviti bolji privredni ambijent, obračunati sa sivom ekonomijom, te smanjiti porezi i doprinosi da bi se došlo do povećanja plata u realnom sektoru.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić rekao je da su se učesnici sastanka saglasili da u skladu sa Zakonom treba da pregovaraju o potpisivanju opšteg kolektivnog ugovora u dijelovima koji su zajednički za sve zaposlene radnike u Republici Srpskoj, a tiču se regresa za godišnji odmor, prevoza, toplog obroka i minulog rada.

Peulić je pozvao Vladu Republike Srpske da što hitnije zakaže sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske na kojoj treba da otvore raspravu o ovim pitanjima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti