Đokić: Poljoprivreda, turizam i saobraćaj ključni faktori razvoja regiona

18.07.2016. 13:55 / Izvor: Akta.ba
Đokić: Poljoprivreda, turizam i saobraćaj ključni faktori razvoja regiona

Sve više se razvija potreba za povezivanjem bivših republika Jugoslavije, ali i širih prostora.

Poljoprivreda, turizam i saobraćaj ključni su faktori razvoja regiona, kazao je Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić nedavno u Sarajevu tokom održavanja Konferencije o regionalnom povezivanju.

Smatra kako razvoj ekonomije leži u regionalnom povezivanju i da se sve više razvija potreba za povezivanjem bivših republika Jugoslavije, ali i širih prostora.

"Mislim da još nisu potrošeni oni faktori integracije na kojim je mogla da funkcioniše i opstaje jugoslovenska zajednica", kaže Đokić, pojašnjavajući kao je oblast saobraćaja nešto što nas može povezati regionalno, jer još uvijek nemamo razvijenu saobraćajnu infrastrukturu iako su zadnjih godina učinjeni dodatni napori da se ta slika mijenja.

Kaže kako su saobraćajnice jedan od faktora integracije koje ujedinjuju ljude koji iste koriste.

Istakao je veliki značaj željezničkog, ali i riječnog saobraćaja, naglašavajući kako poljoprivredna proizvodnja i turizam su naš faktor integracije sa kojim možemo učiniti mnogo.

"Trebamo uložiti napore da sliku o sebi mijenjamo i da se oko takvih projekata okupljamo i da uljepšamo i popravimo ekonomiju cijelog regiona", dodaje Đokić, naglašavajući kako se ne treba plašiti velikih kompanija  koji su produkt naše pameti i produkt znanja naših ljudi.

Smatra kako građane BiH treba ohrabriti da investiraju novac koji čuvaju na bankovnim računima.

"Od novaca na bankama građani najmanje imaju efekta. Vjerujem da se  novac može potpuno drugačije iskoristiti", kaže Đokić.

Gledajući na razvoj RS-a prvenstveno na oblast energetike, rudarstva i industrije, kaže kako je Vlada RS aktivnim radom uspjela da promjeni stvari i krene putem razvoja i on je vidljiv po stopi rasta.

Kaže kako je u Republici Srpskoj industrijski rast veći i u 2014. i 2015. u odnosu na 2013. godinu.

"U prvoj polovini 2016. godine imamo stope rasta znatno veće u odnosu na protekle godine. Industrijska proizvodnja je u prvih šest mjeseci u RS veća za šest posto, vrijednost izvoza je u stalnom rastu. Rast je vrlo vidljiv i u prerađivačkoj industriji, kao i u skoro svim oblastima industrijske proizvodnje i to će da doprinese rastu BDP-a koji će sigurno ove godine za RS preći 2,5 posto."

E .Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti