Dom naroda podržao nacrte zakona o turizmu i boravišnoj taksi

03.02.2017. 09:16 / Izvor: Fena
Dom naroda podržao nacrte zakona o turizmu i boravišnoj taksi

Zakon o turizmu treba doprinijeti suzbijanju sive ekonomije i osigurati bolju zaštitu klijenata turističkih agencija.

Tokom cjelodnevnog rada Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hecegovine, koji je sinoć okončan prekidom zbog upitnog kvoruma, među ostalim aktima je odobreno više zakona u formi nacrta.

Među njima je budući zakon o sigurnosti i zaštiti na radu.

Prema riječima federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, tim aktom treba osigurati sistem pravila za prevenciju nastanka povreda na radu, profesionalnih i drugih povreda vezanih za radni proces, posebno zaštitu žena u vezi s materinastvom, mladih i osoba s invaliditetom, kao i profesionalno oboljelih osoba, od daljnjih oštećenja zdravlja i umanjenja radne sposobnosti, za očuvanje radne sposobnosti starijih radnika u granicama primjerenim njihovoj dobi te za zaštitu radne okoline.

Dom naroda je podržao i nacrte zakona o turizmu te o boravišnoj taksi u FBiH.

Kako je ranije izjavila federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo, prvim od tih akata između ostalog treba doprinijeti suzbijanju sive ekonomije i osigurati bolju zaštitu klijenata turističkih agencija. U pogledu poticajnih mjera i promocije turizma, predviđeni su izrada turističkih planskih dokumenata, zaštita prirode i kulturne baštine turističkog mjesta, poticanje izgradnje turističke infrastrukture i suprastrukture, kao i unapređenje postojeće turističke ponude i domaćeg te receptivnog turizma.

Nacrtom zakona o boravišnoj taksi predviđeni su obaveza i način plaćanja te takse, njena visina, obveznici, naplata, uplata i raspodjela novca. Boravišna taksa je definirana kao javni prihod Federacije, kantona i općine. Novac po osnovu tog prihoda raspoređuje se, u određenom omjeru, turističkim organizacijama svih navedenih nivoa.

Dom naroda je donio i dvije odluke nevezane za zakone, a prvom je data saglasnost za imenovanje u Upravni odbor Agencije za bankarstvo FBiH Ljerke Marić, Melihe Bašić, Samira Bakića, Želimire Raspudić i Velida Efendića.

Drugom odlukom je izražena saglasnost za imenovanje Jasmina Beše, Sanele Pokrajčić i Mileta Srdanovića kao članova Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK).

Naredno zasjedanje Doma naroda najavljeno je nakon prekida za naredni četvrtak.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti