Domaći proizvođači cigareta bi trebali imati određeni procenat bh. duhana

24.06.2017. 09:21 / Izvor: Oslobođenje
Domaći proizvođači cigareta bi trebali imati određeni procenat bh. duhana

Proizvođači duhana tražili su da se pokrene inicijativa da domaći proizvođači u sastavu svojih cigareta moraju imati određeni procent duhana bh. porijekla.

Nakon što su nedavno iz Domicil Tobaccoa, Agencije za posredovanje u prometu roba i usluga u osnivanju, tražili da se pokrene inicijativa da proizvođači cigareta koji su prisutni na tržištu BiH prilikom proizvodnje u sastavu cigareta moraju imati određeni procent duhana domaćeg porijekla, kontaktirali smo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sa čijim predstavnicima su sastanak o pomenutoj inicijativi i održali ranije.

"Zastupljenost vrsta duhana kao sirovine u spravljanju cigareta i drugih proizvoda od duhana, prije svega, zavisi od proizvođačke specifikacije. Drugi osnov za odabir vrste duhana i udio zastupljenosti u pojedinim brendovima cigareta je cijena sirovine na tržištu, kako domaćem, tako regionalnom i svjetskom. Tržišna cijena sirovog duhana direktno zavisi od nivoa konkurentnosti proizvodnje, ali i ponude i potražnje. Inicijativa da se bilo kom brendu koji se proizvodi u BiH odredi koji udio u sastavu cigarete treba biti zastupljena sirovina koja je porijeklom iz domaće proizvodnje je upitna i sa aspekta slobodnog tržišta gdje je proizvođač odgovoran za sigurnost proizvoda koji stavlja na tržište, dok je sve ostalo stvar menadžmenta i tehnologije proizvodnje svakog brenda cigareta ponaosob. Ovo posebno sa stanovišta kada se zna da su obje fabrike duhana u BiH, Fabrika duvana u Banjoj Luci i Fabrika duhana u Sarajevu, prodate velikim svjetskim kompanijama čiji je kapital privatni", kazali su nam iz Ministarstva.

Specifikacija sastava cigareta, dodali su, vezana je za tehnologiju proizvodnje i stvar je odluke proizvođača kakvu će tehnologiju primijeniti i sa kojom sirovinskom osnovom i mješavinom duhana će praviti proizvod, a sve u cilju da njihov brend bude prepoznat na tržištu i kao takav kupovan više od konkurencijskih brendova.

"S tim u vezi, upitno je da li pokretati inicijativu kod proizvođača nekog od brendova koja bi zahtijevala izmjenu sastava sirovine, time i izmjenu specifičnosti proizvoda, a posebno je teško unaprijed komentarisati da li bi takva inicijativa biti prihvaćena u praksi i zaživjela, posebno kada se govori o kategorijama koje diktira tržište i slobodi privatnog kapitala da određuje način dostizanja potrebne konkurentnosti svog proizvoda na tržištu, ali i načine profitabilnosti u svom poslovanju", kažu još iz Ministarstva.

Ovu inicijativu, kako je kazao Hasan Durgut iz Domicil Tobaccoa, trebalo bi pokrenuti Udruženje duhanske industrije u BiH.

"Nedavno sam razgovarao sa predstavnicima Udruženja duhanske industrije i tražio im da i Domicil Tobacco bude član Udruženja, sad čekamo njihovu odluku. Što se tiče inicijative, koliko sam shvatio, i u Udruženju su podijeljena mišljenja, jedni su za, a drugi protiv pa ne znamo šta će biti s tim", kazao nam je Durgut.

Prema nekim proračunima, BiH je četvrta u regiji po visini prihoda od akciza na cigarete sa oko 800 miliona KM godišnje, te s razlogom duhansku industriju nazivaju sakupljačem poreza, jer od svake paklice cigareta 90 posto ode državi na ime poreza.

"Za poljoprivrednu proizvodnju u BiH proizvodnja sirovog duhana je važna grana jer se zasniva na zemljištu lošijeg kvaliteta i malim parcelama. Proizvodnja duhana je važna i zbog angažovanja većeg broja radne snage tokom cijelog ciklusa proizvodnje. Stalno otvaranje i skoro potpuna liberalizacija domaćeg tržišta su doveli do agresivnog nastupa multinacionalnih kompanija koje su iz godine u godinu politikom niskih cijena ugrožavale opstanak domaćih proizvođača i uticale na pad domaće proizvodnje sirovog duhana i smanjenje udjela na bh. tržištu domaćih proizvođača duhana", kazali su iz MVTEO-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti