Domovi zdravlja u RS-u da pređu na trezorski način poslovanja

09.03.2017. 09:32 / Izvor: Akta.ba
Domovi zdravlja u RS-u da pređu na trezorski način poslovanja

Trezorski vid poslovanja uvođenjem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne mijenja način finansiranja zdravstvene zaštite za stanovništvo.

Proces uvođenja trezorskog načina poslovanja u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske (RS) odvija se u skladu sa dinamikom, koja se kroz rad Radne grupe dogovara sa predstavnicima Ministarstva finansija RS-a i lokalnih zajednica.

Cjelokupan proces se odvija i u saradnji sa Svjetskom bankom i USAID-om, saopćeno je danas nakon sastanka ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragana Bogdanića sa predstavnicima Ministarstva finansija i Radne grupe za zdravstveni sistem.

Cilj je da svi domovi zdravlja pređu na ovakav sistem poslovanja, ali imajući u vidu kompleksnost ovog posla, dinamika i modaliteti se usaglašavaju sa imenovanim predstavnicima lokalnih zajednica, kao i domovima zdravlja.

Iz entitetskog resornog ministarstva ističu da je, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti RS-a, jedinica lokalne samouprave osnivač doma zdravlja i nadležna za primarni nivo zdravstvene zaštite.

Osnivač, između ostalog, prati rad zdravstvene ustanove primarnog nivoa, imenuje i razrješava rukovodstvo doma zdravlja i zadužen je za provođenje zdravstvene zaštite od interesa za građane na teritoriji lokalne samouprave.

Fond zdravstvenog osiguranja RS-a finansira zdravstvenu zaštitu osiguranih osoba, a lokalna samouprava u budžetu osigurava dodatna sredstva za ostvarivanje zdravstvene zaštite koja su preko utvrđenih vrijednosti standarda i normativa iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, što većina uopšte ne čini ili izdvaja minimalne iznose.

Istovremeno, Fond zdravstvenog osiguranja uredno ispunjava obaveze prema domovima zdravlja.

Trezorski vid poslovanja uvođenjem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne mijenja način finansiranja zdravstvene zaštite za stanovništvo, a jedinicama lokalne samouprave se ne stvaraju dodatne obaveze nego se uvodi bolja kontrola poslovanja domova zdravlja.

Učesnici sastanka su se složili da je cilj da ono što je namijenjeno za liječenje pacijenata za to bude i utrošeno. Takav model će zaustaviti da se stvaraju nerealne obaveze i stane u kraj nedomaćinskom poslovanju pojedinih domova zdravlja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti