Donacija iz Grčke za bolnicu spiskana na sportsku dvoranu

11.03.2015. 09:26 / Izvor: Dnevni list
Donacija iz Grčke za bolnicu spiskana na sportsku dvoranu

Organizacija Transparency International službeno je od Vlade RS-a zatražila odgovor na pitanje kako i odakle će namaknuti tih 26,6 milijuna maraka.

Odluka Vlade Republike Srpske da za 26,6 milijuna maraka kupi zgradu u Istočnom Sarajevu za smještaj svojih predstavnika u institucijama BiH podigla je na noge taj entitet i bura se ne stišava.

Kako će se okončati ovaj slučaj koji je prerastao u veliku aferu, nije jasno – Vlada ne odustaje od odluke, a Skupština grada Istočno Sarajevo zahtijeva da se taj novac iskoristi za izgradnju nove bolnice.

Radikalnije mjere

"Smještaj predstavnika Republike Srpske u državnim institucijama nikako ne može biti važniji od izgradnje nove bolnice u Istočnom Sarajevu", precizan je Nenad Samardžija, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Zastupnici u Skupštini grada izglasali su zaključak kojim od premijerke RS-a Željke Cvijanović i Vlade zahtijevaju da ponište odluku o kupnji zgrade i donesu novu koja bi osigurala izgradnju nove bolnice. Protiv su glasovali zastupnici iz SNSD-a.

Organizacija Transparency International službeno je od Vlade RS-a zatražila odgovor na pitanje kako i odakle će namaknuti tih 26,6 milijuna maraka. Razlog više za podnošenje takvog zahtjeva je što u ovogodišnjem proračunu RS-a uopće nisu predviđena sredstva za kupnju zgrade u Istočnom Sarajevu.

Da je puno toga mutno, pokazuju i računice koje su napravili u SDS-u – kvadratni metar poslovnog prostora u Istočnom Sarajevu košta između 1400 i 1700 maraka, a Vlada RS-a plaća ga oko 3000 maraka.

"Građani nemaju nikakve koristi od te zgrade. Bolje bi bilo taj novac, ako uopće postoji, uložiti u obnovu i modernizaciju bolnice Kasindo ili u sanaciju Famosa i drugih propalih tvrtki", stav je Aleksandre Pandurević, zastupnice SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Čekaju odgovor

Vlada RS-a kupila je zgradu od tvrtke “Megasan”, a njezin vlasnik Nedeljko Elek tvrdi da kvadratni metar nije plaćen 3000 nego 2460 maraka.

Elek je objasnio da će se smještaj dužnosnika i predstavnika RS-a u institucijama BiH i dalje plaćati iz državnog proračuna s tim što će taj novac, kada zgrada bude potpuno završena, uplaćivati Vladi Republike Srpske.

"Molimo vlastodršce i dužnosnike da se napravi bolnica. Poduzet ćemo i radikalnije mjere da se cinizam prema Istočnom Sarajevu zaustavi", poručuje Dragiša Delić, zastupnik PDP-a u Skupštini grada, a SDS je javno preko svog zastupnika Slavka Tošovića postavio pitanje Vladi RS-a:

- Što se dogodilo s novčanom donacijom koju je Vlada Grčke svojevremeno dala za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu. Javna je tajna da je taj novac spiskan na izgradnju sportske dvorane u Aleksandrovcu kod Laktaša za košarkaški klub Igokea.

Ova stranka još čeka odgovor Vlade RS-a i tvrdi da neće odustati od zahtjeva da se do kraja raščisti mućka s donacijom iz Grčke i da oni koji su nezakonito potrošili novac odgovaraju.

Zatvoreno predstavništvo RS-a u Solunu

Prije godinu i pol dana Milorad Dodik, predsjednik, i Željka Cvijanović, premijerka RS-a, otvorili su predstavništvo Republike Srpske u Solunu i zajedno s njegovim direktorom Vasiliosom Lampruom najavili su brojne projekte u obrazovanju, turizmu i industriji iza kojih će financijski i na druge načine stajati Grčka. Predstavništvo u Solunu zatvoreno je prije nekoliko dana, a kao razlog je navedena ekonomska neopravdanost. Novac namijenjen za rad preusmjerit će se u predstavništvo u Italiji koje RS namjerava otvoriti, a radi se o sumi od ukupno 700.000 maraka za ovu godinu. Inače, Vlada RS-a je za rad sedam predstavništava – u Belgiji, Izraelu, SAD- u, Rusiji, Srbiji, Njemačkoj i Austriji – osigurala 4,5 milijuna maraka za ovu godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti