Doneseni provedbeni akti za Zakon o državnoj službi u KS

17.09.2016. 08:54 / Izvor: Akta.ba
Doneseni provedbeni akti za Zakon o državnoj službi u KS

Vlada Kantona Sarajevo donijela je dvije uredbe kojima se omogućava otvaranje procesa primjene Zakona o državnoj službi KS.

 

Vlada Kantona Sarajevo donijela je dvije uredbe kojima se omogućava otvaranje procesa primjene Zakona o državnoj službi KS koji je donesen u julu ove godine, a kojim je na jedinstven način regulisan radno-pravni status i položaj državnih službenika u organima uprave Kantona Sarajevo, Grada i općina na području KS.

Usvojena Uredba predstavlja uređenje i definiranje ove oblasti u skladu s novim Zakonom, a s obzirom da je kantonalnim Zakonom o državnoj službi ukinuta kategorija rukovodećih državnih službenika, u predloženoj uredbi su usklađene odredbe koje se odnose na poziciju rukovodećih državnih službenika s novim Zakonom.

Također, brisane su odredbe koje se odnose na savjetnika rukovodioca, s obzirom da Zakonom o državnoj službi u KS nije predviđena pozicija savjetnika, kao i o načinu rukovođenja organom državne službe, radi usklađivanja s navedenim zakonom.

Ovom Uredbom je zadržano jedinstvo sistema državne službe, na način da su zadržane iste grupe poslova osnovne djelatnosti koje obavljaju državni službenici kao što su propisane i za federalne organe uprave.

Imajući u vidu različita zakonska rješenja u pogledu pojedinih radnih mjesta (sekretari organa državne službe, pomoćnici rukovodioca organa državne službe i dr.), predložena uredba sadrži rješenja prilagođena Zakonu o državnoj službi u KS.

Vlada je na sjednici jučer prihvatila i prijedlog za objavu javnog poziva u svrhu zaključivanja Ugovora o vansudskoj nagodbi za izvršenje finansijskih potraživanja koja su dosuđena pravosnažnom sudskom odlukom zaposlenicima u organima i institucijama KS, nastala do 31. decembra 2013. godine kao i anekse ugovora o vansudskoj nagodbi po osnovu istih finansijskih potraživanja.

Sredstva za finansiranje ovih potraživanja planirana su u Budžetu KS za 2016. godinu u iznosu od 5.000.000 KM, saopćeno je iz Press službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti