Dostupnost svih podataka o javnim nabavkama kao mjera protiv korupcije u KS

02.12.2016. 08:41 / Izvor: Akta.ba
Dostupnost svih podataka o javnim nabavkama kao mjera protiv korupcije u KS

Ova baza podataka bit će obavezna za sve javne institucije - korisnike budžeta.

Ministri u Vladi Kantona Sarajevo usvojili su Odluku o Bazi podataka o javnim nabavkama za korisnike budžeta koja će omogućiti da se učine dostupni podaci o javnim nabavkama u institucijama javnog sektora odnosno institucijama nad čijim radom nadzor vrše kantonalna ministarstva ili im je osnivač Kanton.

Ova baza podataka bit će obavezna za sve javne institucije - korisnike budžeta, a pored podataka predviđenih Zakonom o javnim nabavkama, sadržavat će i dodatne podatke koji se pojavljuju u toku ovog procesa. Bazu će moći pretraživati svi zainteresirani, po određenim parametrima, kako bi svi imali uvid u proceduru neke javne nabavke.

Radi se o jednoj od mjera predviđenih Akcionim planom za borbu protiv korupcije, a tim Vlade KS formiran za realizaciju Plana, inicirao je stvaranje ove baze u svrhu praćenja trošenja budžetskih sredstava.

Transparentnost i dostupnost podataka, koja će biti uspostavljena u ovom procesu, kako naglašavaju u Vladi, dat će značajan doprinos u efikasnijoj borbi protiv svih oblika korupcije, saopćeno je iz Pres službe KS.

Institucije koje provode postupke javnih nabavki, bit će dužne unijeti podatke te imenovati odgovorne osobe za unos podataka, koje će imati posebne korisničke šifre za unos, a nepostupanje u skladu s ovim odredbama predstavljat će povredu službene dužnosti odnosno povredu radne obaveze.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti