Dugoročni program upravljanja kvalitetom zraka u BiH švedske SEPA-e

21.09.2017. 16:23 / Izvor: Fena

Detaljni program će biti razvijen u predstojećem šestomjesečnom početnom periodu, u suradnji s partnerskim institucijama u BiH.

Švedska ambasada u BiH, zajedno s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bila je domaćin početnog sastanka  u Sarajevu povodom budućeg partnerstva švedske Agencije za zaštitu okoliša (SEPA) s BiH u vezi s poboljšanjem procjene i upravljanja kvalitetom zraka.

Predstavnica švedske ambasade u BiH Aiša Bijedić kazala je novinarima da SEPA, zajedno sa Švedskim hidrometeorološkim institutom (SHMI) priprema dugoročni program za unapređenje ocjene i upravljanja kvalitetom zraka u BiH, a svrha sastanka je predstavljanje SEPA tima bh. partnerima i stvaranje platforme za razmjenu ideja o potencijalnom programu.

Naglašeno je da će detaljni program biti razvijen u predstojećem šestomjesečnom početnom periodu, u suradnji s partnerskim institucijama u BiH.

Pomoćnica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Brankica Pandurević kaže novinarima da se radi o prvom sastanku vezanom za pripremu dugoročnog programa, koji bi trebalo da se sastoji iz niza projekata.

Kaže da je za BiH taj program bitan, posebno jer je Svjetska zdravstvena organizacija našu državu rangirala kao treću po zagađenosti zraka.  

"BiH je jedna od ključnih država gdje bi ovakav program trebalo realizirati", naglasila je. Podsjeća da je Sarajevo jedan od najzagađenijih gradova, a stupanj zagađenosti je visok i u gradovima koji imaju termoelektrane.      

Ističe i to da ovdašnje institucije, prije svega entitetske institucije nadležne za okoliš i hidrometeorološki zavodi, nemaju dovoljno kapaciteta te je pomoć iz Švedske neophodna.

Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda od ovog projekta očekuje tehničku vrstu pomoći u smislu dobivanja pojedinih instrumenata i alata za kvalitetnije vršenje monitoringa i eventualne prognoze kvalitete zraka. Ipak, za podizanje kvalitete zraka jednako važnim smatra rad i na ekološkom osvještavanju svakog od građana za što nam, kaže, ne treba finansijska pomoć izvana.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti