Duraković: Ako BiH ne riješi problem sa 'švicarcima', riješit će sud

26.08.2015. 09:00 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Duraković: Ako BiH ne riješi problem sa 'švicarcima', riješit će sud

Hrvatska najavljuje konverziju kredita u švicarcima u kredite u eurima, to je uradila i Crna Gora, a šta je sa BiH?

Samo nekoliko sati nakon što je hrvatski premijer Zoran Milanović kazao da Vlada Hrvatske radi na rješenju problema dužnika u švicarskim francima, tako što je odlučila kredite u švicarskim francima pretvoriti u kredite u eurima, Vijeće ministara BiH, zemlje u kojoj je gotovo deset hiljada korisnika spornih kredita, utvrdilo je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, čiji je cilj "izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima".

Predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima u BiH - UKK "Švicarac", Kemal Duraković, kaže da je ovo zakonsko rješenje koje će stati ukraj vezivanju kredita za druge valute, osim eura, "koje je i jedino u skladu sa zakonom", a samim tim spriječiti dalje manipulacije.

"Istina, ovaj Prijedlog zakona još mi djeluje nedorečeno, ali mi izgleda kao pozitivan pomak. Međutim, on ne rješava problem kredita u  švicarskim francima. Da bi se to riješilo, potrebno je ili zakonsko rješenje kao u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ili da se uradi ono što mjesecima tražimo od svih nadležnih instanci, a to je autentično očitovanje pojedinih članova Zakona o deviznom poslovanju FBiH i Zakona o obligacionim odnosima RS-a, a u čemu se i krije rješenje čitavog problema", kaže Duraković.

'Spas i za korisnike kredita, i za banku'

On kaže da BiH ima najbolje zakone, ne samo u državi, nego u Evropi, ali da ih ne sprovode upravo oni koji su ih donijeli.

"Kada bi se u FBiH očitovali o onom šta su napisali u Zakonu o deviznom poslovanju, a u Republici Srpskoj o onome što piše u Zakonu o obligacionim odnosima, mi ne bismo imali problem s kojim se godinama borimo. Mi smo čitavo ljeto Vijeću ministara, Vladi FBiH i drugim nadležnim institucijama slali pisma, tražeći od njih da se očituju o navedenim zakonima ili da donesu novo zakonsko rješenje, kao što je urađeno u Hrvatskoj i Crnoj Gori, i tako skrate ove strašne muke", kaže Duraković.

On ističe kako je u Crnoj Gori upravo stupio na snagu Zakon o konverziji kredita iz švicarskih franaka u eure, da je to isto urađeno u Ukrajini, Mađarskoj i Poljskoj, a da je ostala samo Bosna i Hercegovina.

"Parlamentarci Crne Gore poštuju Ustav po kojem su prava njihovih građana zagarantovana. To sad radi i Hrvatska, samo to nije slučaj u BiH, samo se ovdje građani i dalje pljačkaju", kaže Duraković.

Prema novom zakonu u Crnoj Gori, banka koja je davala kredite u "švicarcima", obavezna je u roku od 30 dana od njegovog stupanja na snagu, izvršiti konverziju kredita odobrenih u francima, po važećem zvaničnom kursu na dan sklapanja ugovora.

"Kada bi se ovakav zakon donio u BiH, to bi bio spas, ne samo za korisnike kredita nego i za Hypo banku, koja je dala sporne kredite, a koja bi vratila ono što je dala korisnicima, a pri tome bi dobila i kamate na dati iznos. Korisnici kredita bi trebali vraćati i plaćati samo onu novčanu sumu koju su podigli. Dakle, ako su digli 100 hiljada KM, toliko bi i vratili. Da je tako, i da treba biti tako, mi skoro svakodnevno dokazujemo u pojedinačnim pravnim postupcima koje vodimo na sudu i koje redovno dobijamo", kaže Duraković.

'Razlika ne postoji, to je virtualni novac'

Na pitanje ko će, u slučaju da dođe do toga da se krediti u švicarskim francima pretvore u kredite u eurima, isplatiti razliku, koja je nastala prilikom skoka švicarske valute u vrijeme kada su krediti dizani, predsjednik UKK "Švicarac" odlučno odgovara: "Razlike nema. To je virtualni novac, to je izgovor za pljačku koju je izvela Hypo banka."

"Po zakonu naša valuta je vezana za euro i jedino rješenje za ovu zavrzlamu je upravo to - vezivanje kredita za tu valutu", kaže Duraković.

Udruženje korisnika kredita "Švicarac" se, kaže Duraković, nada skorom rješenju ovog problema u BiH, jer "ne može BiH i Hypo banka vječito pljačkati svoje građane i samo one ostati po strani", a ako se to ne desi, veli, "UKK će ih ionako dobiti na sudu".

"Istina, taj put je duži i sporiji, jer na sud ide slučaj po slučaj, ali je on po banku pogubniji, jer ona, prema svim dosadašnjim rješenjima, mora plaćati velike sudske troškove."

Od 9.802 korisnika kredita u švicarskim francima u BiH (6.100 u Federaciji, a 3.702 u Republici Srpskoj), samo njih deset posto ima mogućnost da vraća rate.

Zbog rasta švicarskog franka, građani čiji su krediti bili vezani za tu valutu, a isplaćeni su im, zapravo, u konvertibilnim markama, godinama vraćaju tu razliku i mnogi od njih još nisu isplatili ni glavnicu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti