Džafić: Otvoriti ćemo pregovore o uvođenju linija do Ploča i Zagreba

09.06.2017. 14:05 / Izvor: Fena
Džafić: Otvoriti ćemo pregovore o uvođenju linija do Ploča i Zagreba

Kazao je da smatraju da ne postoji bojazan i "da će ova linija ipak biti popunjena dovoljnim brojem putnika“. 

Predsjednik Uprave-generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić izjavio je da, što se tiče otvaranja međunarodnih linija, prije svega to zavisi od spremnosti drugih željezničkih kompanija da na ravnopravnoj osnovi uvedu te linije.   

"Do sada, linija Sarajevo-Zagreb je bila isključivo na štetu Željeznica FBiH i mi smo tu liniju ukinuli iz razloga što su se koristili naši mobilni kapaciteti, a da hrvatska strana nije željela da plaća naknadu za korištenje naših vagona. Kompletan prihod ostvaren na teritoriji Republike Hrvatske uzimala je samo za sebe", kazao je Džafić, odgovarajući na novinarsko pitanje kada se može očekivati uvođenje linije Sarajevo-Zagreb.

Naveo je da će ponovno otvoriti pregovore što se tiče Hrvatske, hrvatskog željezničkog putničkog prijevoza, o uvođenju linije do Ploča i do Zagreba, dodajući da je njihov interes svakako i do Beograda.

Ovo je kazao novinarima u četvrtak prilikom ponovnog uvođenja u redovni putnički saobraćaj brzog putničkog voza Sarajevo-Čapljina-Sarajevo i lokalnog putničkog voza Sarajevo-Konjic-Sarajevo.     

Upitan da li očekuje da će linija Sarajevo-Čapljina-Sarajevo biti isplativa, odgovorio je da rijetko koja zemlja u Evropi ostvaruje pozitivan bilans  u vezi s pitanjem putničkog željezničkog saobraćaja bez određenih subvencija. Dodao je da voz koji prometuje na relaciji Sarajevo-Čapljina subvencioniran je također i od Vlade FBiH.

"Nažalost, mi smo uputili dopis i krajem 2015. i krajem 2016. godine svim kantonima na kojima se obavlja željeznički putnički saobraćaj da zajednički sufinansiraju taj vidi saobraćaja. Međutim, nijedan kanton se nije udostojio ni da odgovori, a kamoli da otvorimo pregovore", kazao je Džafić, dodajući da je njihova zakonska obaveza da sufinansiraju željeznički putnički saobraćaj.

Istaknuo je da, dok god ostvaruju dobre rezultate u teretnom saobraćaju i mogu pokrivati troškove putničkog saobraćaja, Željeznice FBiH će omogućiti građanima BiH i svim ostalim zainteresiranima da koriste njihove usluge u putničkom saobraćaju.

Kazao je da smatraju da ne postoji bojazan i „da će ova linija ipak biti popunjena dovoljnim brojem putnika“. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti