Edukacija o prevenciji korupcije iz oblasti finansija i javnih nabavki

25.05.2016. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Edukacija o prevenciji korupcije iz oblasti finansija i javnih nabavki

Cilj edukacije je da se uposlenicima koji učestvuju u procesima javih nabavki skrene pažnja na tačku 14. Akcionog plana Vlade KS za borbu protiv korupcije.

Tim Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije u saradnji s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) i uz finansijsku podršku Ambasade Velike Britanije u BiH organizirao je jučer radionicu pod nazivom “Jačanje antikorupcijskih kapaciteta institucija Kantona Sarajevo” za predstavnike ministarstava Kantona Sarajevo i institucija u njihovom sastavu.

Članica Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije i šefica Ureda za kvalitet KS Zlata Hašimbegović je kazala da je ova radionica druga po redu o temi finansija i javnih nabavki.

"Cilj je da se uposlenicima koji učestvuju u tim procesima i koji su odgovorni za njih skrene pažnju na tačku 14. Akcionog plana Vlade KS za borbu protiv korupcije, a koja se odnosi na objavljivanje svih sklopljenih ugovora i aneksa ugovora o javnim nabavkama, kako bi tu problematiku bolje izanalizirali, te u planu integriteta što kvalitetnije locirali tačke moguće korupcije", kazala je Hašimbegović.

Naglasila je da od nadležnih uposlenika očekuje da definiraju svoje preventivne aktivnosti i da izvijeste o tome šta poduzimaju u toj oblasti, te da su finansije i javne nabavke posebno pod lupom kada je u pitanju korupcija u organima uprave.

Direktorica Agencije za javne nabavke BiH Đinita Fočo istakla je da percepcija korupcije, kao subjektivan parametar, ukazuje da je stepen korupcije visok, ali da realni pokazatelji o korupciji, kao što je broj pronađenih slučajeva i slično, ne postoje, ali da je edukacija najbolji i najjeftiiji način da se ova pojava prevenira u svim slučajevima, pa i u oblasti javnih nabavki.

Pomoćnik direktora u APIK-u Vladica Babić smatra da ove radionice neće napraviti revolucionarni zaokret kada je u pitanju ova problematika, „ali smo svim institucijama dali zadaću i ponudili alate da sami procijene gdje su njihove rizične tačke“.

"Također im nudimo rješenja i pomoć kako bi na vrijeme mogli sankcionisati koruptivne radnje unutar institucija - istakao je Babić i najavio da će iste radionice biti organizirane i u saradnji s ostalih devet kantona FBiH", saopćeno je iz Press službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti