EIB istražuje: Gdje je nestalo 50 milijuna eura?

21.07.2016. 11:58 / Izvor: Dnevni list
EIB istražuje: Gdje je nestalo 50 milijuna eura?

Ogromnom novcu koji je Bosni i Hercegovini odobrila i dala Europska investiciona banka zametnuo se trag.

Europska investiciona banka (EIB) sa sjedištem u Luxembourgu potvrdila je da se istražuju putovi novca u Bosni i Hercegovini iz njene kase. Međutim, nikakvih preciznijih informacija ne saopćavaju „zbog interesa istrage koja je u toku".

Ogromnom novcu koji je Bosni i Hercegovini odobrila i dala Europska investiciona banka zametnuo se trag i navodno je riječ o sumi od oko 50 milijuna eura. Kreditna sredstva EIB-a u Bosni i Hercegovini već godinama se koriste za razvojne i infrastrukturne projekte.

Neslužbene informacije kažu: nakon što je dobila „neke podatke o čudnim putovima europskih eura", uprava Europske investicione banke zatražila od nadležnih organa BiH opsežnu istragu i o tome je obaviješteno i državno Ministarstvo sigurnosti. Mogućnost bilo kakve vrste blokiranja ove istrage u Bosni i Hercegovini ne dolazi u obzir.

Sasvim je izvjesno da EIB ima svoju detaljnu dokumentaciju o tome i da nijedan euro nikome u BiH neće oprostiti i svaki će joj biti vraćen. Naši izvori kažu da će svaki aranžman do u detalje biti ispitan i provjerit će se da li je novac planski trošen, odnosno gdje je završio.

Prema nekim informacijama iz Banjaluke, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske priznala je da su dva poduzeća nenamjenski potrošila novac plasiran iz sredstava Europske investicione banke i da su poduzeli potrebne mjere protiv tih tvrtki.

Pravila nalažu da međunarodne financijske institucije raskidaju ugovore o dodjeli kredita ukoliko se prekrše odredbe što znači da im sve do posljednjeg novčića mora biti vraćeno uz zateznu kamatu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti