EK se izvinila i obećala refundirati novac bh. privrednicima

08.03.2017. 14:01 / Izvor: Akta.ba
EK se izvinila i obećala refundirati novac bh. privrednicima

Uz izvinjenje zbog propusta od strane Evropske komisije dobio uvjeravanja da će kada sistem tarifnih kvota bude uspostavljen on imati retroaktivno dejstvo.

Na zahtjev Ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se objasni kašnjenje u primjeni adaptiranog SSP-a, Evropska komisija je dostavila odgovor u kojem obavještava Ministarstvo da je došlo do kašnjenja u primjeni adaptiranog SSP-a zbog neblagovremene izmjene odgovarajućih uredbi EK i za ovo ažuriranje biće im potrebno još dva mjeseca.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je da je uz izvinjenje zbog propusta od strane Evropske komisije dobio uvjeravanja da će kada sistem tarifnih kvota bude uspostavljen on imati retroaktivno dejstvo od 01.02.2017. godine te da će svim bosanskohercegovačkim izvoznicima u EU kojima nije odobren preferencijalni režim naplaćene carine biti u cjelosti refundirane.

Grešku Evropske administracije neodobravanjem preferencijalnog režima prvi su osjetili izvoznici ribe već 16. februara ove godine kada su naplaćivane carine u punom iznosu iako je BiH kroz adaptaciju SSP-a ugovorila bescarinski izvoz od 500 tona ribe, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti