Ekspanzija projekata na međunarodnom Aerodromu Tuzla

08.03.2017. 12:39 / Izvor: Akta.ba
Ekspanzija projekata na međunarodnom Aerodromu Tuzla

Projekat koji je u završnoj fazi je izgradnja prilaznih svjetala na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Uzimajući u obzir činjenicu da se u 2017. godini planirani prevesti cca 480.000 putnika, što je značajno povećanje broja prevezenih putnika, u odnosu na broj prevezenih putnika u 2016. godini koji je iznosio 311.126 putnika, danas su ministar trgovine turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić i pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović održali sastanak sa direktorom J.P. „Međunarodni aerodrom Tuzla“ Rifetom Karasalihovićem.

Sastanak je sazvan sa ciljem da se predstavnici Ministarstva upoznaju sa projektima koji su vezani za neophodno funkcionisanje Međunarodnog aerodroma Tuzla i da se obezbjedi neophodna pomoć i podrška od strane Ministarstva i Vlade TK sa ciljem realizacije navedenih projekata.

Projekat koji je u završnoj fazi je izgradnja prilaznih svjetala na Međunarodnom aerodromu Tuzla čime će biti osiguran nesmetan prihvat i otpremu aviona  i u uslovima smanjenje vidljivosti, te se očekuje skoro razrješenje problema vezanih za rješavanje imovinsko - pravnih odnosa, a koji se tiču navedenog projekta i zvanično puštanje u rad prilaznih svjetala.

Takođe, razgovarano je i o kapitalnom projektu rekonstrukcije i proširenja zgrade putničkog terminala koji treba da se realizuje u ovoj godini, a sa ciljem stvaranja neophodnih pretpostavki i uvjeta za prijem i otpremu znatno većeg broja putnika, te o modalitetima finansiranja navedenog projekta i rješavanju imovinsko – pravnih poslova.

I treći ništa manje značajan projekta koji treba da se realizuje u tekućoj 2017. godini  je izgradnja carinskog skladišta za avio gorivo čime će se u značajnijoj mjeri osigurati uslovi za nesmetano funkcionisanje saobraćaja sa Međunarodnog aerodroma Tuzla te osigurati dodatan izvor prihoda.

Realizacijom navedenih projekata i otvaranjem novih avio linija u 2017. godini (16 destinacija) kao i početak primjene ljetnog reda vožnje će u znatnoj mjeri da doprinese razvoju turizma, te će aerodrom biti generator razvoja, ne samo turizma nego i ostalih privrednih grana, odnosno generator privrednog razvoja Tuzlanskog kantona kao i kompletne Bosne i Hercegovine.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti