Elektronskim aukcijama u postupcima javnih nabavki ušteđeno 73.200 KM

24.03.2017. 14:37 / Izvor: Akta.ba
Elektronskim aukcijama u postupcima javnih nabavki ušteđeno 73.200 KM

Elektronskim aukcijama u postupcima javnih nabavki ušteđeno 73.200 KM

U prva četiri mjeseca provođenja sustava elektronske aukcije za ponuđače koji sudjeluju u postupcima javne nabavke, uspješno su održane 52 elektronske aukcije i njima je ušteđeno 7,4 posto ukupne vrijednosti inicijalnih ponuda, odnosno 73.200 od ukupno 987.600 KM koliko je iznosila ukupna početna cijena najpovoljnijih ponuda, priopćeno je iz Agencije za javne nabavke BiH.

Iz Agencije podsjećaju kako se provođenje elektronske aukcije za ponuđače, koji sudjeluju u postupcima javne nabave, realizira na portalu www.ejn.gov.ba na kojem se objavljuju obavještenja o svim postupcima javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

"Nakon što ponuđači dostave svoje ponude, javni organ može upotrijebiti elektronsku aukciju prije dodjele ugovora, tako što se svim ponuđačima omogući da u točno određenom vremenu, metodom obrnute aukcije, poboljšaju svoje inicijalno poslane ponude podnošenjem novih nižih cijena ili cijena i novih (poboljšanih) vrijednosti koje se odnose na određene elemente ponuda", pojašnjavaju iz Agencije te napominju kako su u 2017. godini javni organi u BiH dužni završiti najmanje 30 posto svojih postupaka javnih nabavki upotrebljavajući elektronsku aukciju.

"Obveznost upotrebe sustava za elektronsku aukciju u postupcima javnih nabavki uvodi se fazno do 2020. godine kada je predviđeno da svi postupci javnih nabavki u BiH završavaju ovim putem. S obzirom da se ukupna vrijednost javnih nabavki u prethodnoj godini procjenjuje na 2.109 831 250 KM, sustav za elektronske aukcije Agencije za javne nabavke već pokazuje značajan potencijal u pogledu smanjenja proračunskih troškova po osnovu javnih nabavki u svim javnim organima u Bosni i Hercegovini", navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti