Energetska zajednica: Dozvola za TE Banovići treba biti revidirana

13.02.2017. 13:12 / Izvor: Akta.ba
Energetska zajednica: Dozvola za TE Banovići treba biti revidirana

Sekretarijat Energetske zajednice je prihvatio žalbu koju je pokrenulo udruženje "Ekotim".

Sekretarijat Energetske zajednice je prihvatio žalbu koju je pokrenulo udruženje „Ekotim", te potvrdio da okolinska dozvola za planiranu Termoelektranu Banovići, izdata od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, nije u skladu sa preuzetim zakonskim obavezama koje su vlasti u BiH dužni provodit, saopćeno je iz Ekotima.

Ekotim je prije nekoliko mjeseci pokrenuo žalbu kod "Energetske zajednice", protiv okolinske dozvole za planiranu TE Banovići, na koju je krajem prošle sedmice stigao odgovor.

Postupajući po žalbi, Sekretarijat „Energetske zajednice" je potvrdio da okolinska dozvola za planiranu TE Banovići, nije u skladu sa važećim okolišnim zakonodavstvom i naložio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da revidira dozvolu i uskladi je sa propisanim vrijednostima koje ograničavaju dozvoljeno zagađenje zraka. Ministarstvu je također ukazano na činjenicu da je, kada su u pitanju energetski projekti, dužno poštovati i primjenjivati preuzete odredbe propisane okolišnim zakonima.

Ekotim je iste primjedbe u više navrata, tokom javne rasprave u periodu od preko dvije godine, dostavljao ministarstvu koje ih je nažalost ignoriralo. Pored toga, u aprilu 2016. godine, na Kantonalnom sudu u Sarajevo je pokrenuta tužba u upravnom sporu kojom se, između ostalog, ukazuje na ovaj problem. Na žalost, kao i u drugim sličnim slučajevima, sud još uvijek nije donio odluku. Možda se čeka da se građani Federacije BiH zaduže za preko 400 miliona eura, pa da se onda donese odluka da dozvole i kupljena tehnologija nisu u skladu sa BiH i EU zakonima.

lako nas političari uvjeravaju da će projekti poput TE Banovići i bloka 7 TE Tuzla, donijeti razvoj, i da su u skladu sa svim BiH i EU propisima, ovo je jasan primjer da naše vlasti ne poštuju te propise kada su u pitanju nečiji "strateški" interesi, te da će građani BiH svojim zdravljem ponovo subvencionirati "jeftinu" prljavu energiju, poručuju iz Ekotima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti