Energetska zajednica nije produžila sankcije Bosni i Hercegovini

13.12.2016. 08:15 / Izvor: Akta.ba
Energetska zajednica nije produžila sankcije Bosni i Hercegovini

Šarović smatra da je BiH na dobrom putu i da će uspjeti implementirati drugi i treći energetski paket.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji predsjedava zasjedanjem Ministarskog savjeta Energetske zajednice koji se održao u Sarajevu, izjavio je da sankcije koje je ta organizacija prošle godine uvela Bosni i Hercegovini nisu produžene i da je to najvažnija vijest za nas.

Pojasnio je da je jučer potpisan sporazum kojim je riješeno pitanje kršenja ugovora o Energetskoj zajednici, zbog čega su bile uvedene sankcije, i da su preuzete obaveze da ćemo za šest mjeseci usvojiti gasnu regulativu na državnom nivou, a za devet mjeseci harmonizirati entitetske zakone o gasu.

"BiH je, osim pitanja gasa, u prethodnoj godini preduzela niz drugih aktivnosti i na državnom i na entitetskom nivou kako bi ispunila obaveze prema Energetskoj zajednici i riješila otvorene slučajeve koji su protiv zemlje pokrenuti prethodnih godina", rekao je Šarović.

On smatra da je BiH na dobrom putu i da će uspjeti implementirati drugi i treći energetski paket, što pokazuje i rad na svim nivoima u posljednjih godinu dana.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, koji boravi u BiH, kazao je da je u ovoj godini imao osam sastanaka s trojicom ministara kako bi se završio rad na Zakonu o tržištu električne energije i gasa u BiH, da je dosta blizu konačnog teksta, ali da je, po njegovim riječima, problem uvijek bio u nadležnosti državnog regulatora.

"Mislim da smo sad blizu, što se tiče plina i električne energije", kazao je Kopač, te istakao da se ništa nije promijenilo na području zaliha nafte. Ističe da je dobra stvar to što je BiH otvorila svoje tržište balansnih usluga u području električne energije, te da je sad po tome prva u regiji. Međutim, na području gasa nije usvojila ni prvi ni drugi energetski paket. Kopač je održao sastanak i s resornim ministrima na državnom i entitetskim nivoima na kojem se, prevashodno, razgovaralo o zaštiti životne sredine.

"EU ima 200 direktiva o zaštiti životne sredine, a Energetska zajednica sedam, koje je izvukla od tih 200 direktiva koje treba transponovati u zakonodavstvo BiH", kazala je nakon sastanka Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH, je navela da je bilo riječi o međusobnom upoznavanju aktera s problemima u BiH u vezi sa zaštitom okoline. Potvrdila je da BiH mora poštovati smjernice i direktive Energetske zajednice, kao i da je u pripremi veliki ministarski sastanak o toj temi na regionalnom nivou.

Fena/Nezavisne

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti