Erdogan i Kitarović za jačanje trilateralne suradnje s BiH

27.04.2016. 08:13 / Izvor: Fena
Erdogan i Kitarović za jačanje trilateralne suradnje s BiH

Vlada u Ankari ranije je isticala da je ukidanje viza za turske državljane ključno za uspjeh dogovora EU-Turska o zaustavljanja ilegalne imigracije u Europu.

Predsjednik Turske Tayyip Erdogan i hrvatska predsjendica Kolinda Grabar-Kitarović složili su se oko jačanja trilateralne suradnje s BiH koja bi pomogla "političkoj emancipaciji" te zemlje, nadogradnji Daytonskog sporazuma i punom aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u.

"Turska, Hrvatska i BiH mogu stvoriti učinkovit trilateralni mehanizam na najvišoj razini", rekao je Erdogan koji se nalazi u službenom posjetu Hrvatskoj.

U vezi izbjegličke krize, turski predsjednik Tayyip Erdogan kazao je kako Zapad treba pokazati humanost i pružiti "drugačiju vrstu" pomoći Turskoj koja nikada neće zatvoriti vrata izbjeglicama iz Sirije, javlja Hina.

"Turska nikada nije niti će zatvoriti vrata ljudima koji bježe pred bombama", izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Dodao je da Zapad mora drugačije reagirati "jer je to humanitarna dužnost" te Turskoj pružiti "drugačiju vrstu pomoći", no nije precizirao na što konkretno misli.

Vlada u Ankari ranije je isticala da je ukidanje viza za turske državljane ključno za uspjeh dogovora EU-Turska o zaustavljanja ilegalne imigracije u Europu.

Grabar-Kitarović je dala snažnu potporu približavanju Turske EU-u, uključujući i liberalizaciju viznog režima.

"Niz je područja kako Hrvatska može pomoći Turskoj u procesu eurointegracija. Prije svega političkom potporom u Bruxellesu, snažnom potporom za integriranje Turske u EU, za ukidanje viza za koje se nadam da će se dogoditi uskoro", rekla je hrvatska predsjednica.

"Nadam se i da će isto tako biti recipročno ukinute vize za hrvatske građane za posjet Turskoj", dodala je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti