Evropski menadžeri u Sarajevu: Ključ uspjeha je u povezivanju

07.07.2016. 14:29 / Izvor: Akta.ba
Evropski menadžeri u Sarajevu: Ključ uspjeha je u povezivanju
OTVORI GALERIJU

Adnan Šteta, direktor kompanije Velpro BiH je govorio o uticaju trgovine na uklupan razvoj regiona.

Pred 34. Ceremoniju proglašenja najboljih iz regiona jugoistočne i srednje Evrope  koja će se večeras održati u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, Stručni žiri Nezavisne evropske agencije za izbor i promociju najuspješnijih poslovnih ljudi i kompanija donio je konačnu odluku o dodjeli 22 biznis nagrade najuspješnijim menažerima iz 14 zemalja Evrope, kazao je Pane Škrbić, predsjednik Organizacionog odbora "Summit 100 uspješnih menadžera regiona na današnjoj press konferenciji.

Također, u okviru Ceremonije biće dodijeljene i specijalne nagrade, pojedincima i kompanijama koji nisu direktno u biznisu, ali postiču ili prave bolji ambijent za biznis.

Osim proglašenja najboljih, tokom današnjeg dana održana je i Međunarodna poslovna konferencija "Samit 100 uspješnih menadžera regiona". Glavna tema bio je regionalni razvoj i saradnja.

Potpredsjednik Zepter grupe Vibor Mulić rekao je da bi moto "Jedan region - jedna ekonomija" trebalo revidirati jer je ekonomija jedna - svjetska i globalna.

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić naglasio je da nema potrebe objašnjavati da je pitanje saradnje zemalja regiona izuzetno važno nakon ratova u kojim se raspala Jugoslavija.

Kazao je kako nakon odluke Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije potrebno učiniti još više na afirmaciji EU jer je ona najelitniji ekonomsko-politički klub na svijetu, ali treba povesti računa da članice EU što manje smetaju pretendentima na članstvo.

Jedan od najboljih analitičara u regiji i ugledni novinar Zekerijah Smajić govorio je na temu "Evropa nakon referenduma u Velikoj Britaniji i refleksije u regionu, posebno u oblasti biznisa". Ovom reprezentativnom skupu, obratio se i Amer Bukvić, direktor BBI ističući kako brzo moramo djelovati, kako bi otvorili prostor za radna mjesta i investicije. Ukoliko se to ne desi , kaže doći će do katastrofe.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao je da je u njegovoj zemlji u protekle dvije godine mnogo uloženo na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, te da su u prošloj godini 'privukli' 1,8 milijardi eura stranih investicija.

"U ovom procesu su pomalo zaboravljeni domaći investitori, stoga pozivam sve zemlje regiona da povedu više računa o domaćim firmama među kojima postoje i one koje mogu podnijeti konkurenciju i na globalnom nivou", kazao je Marinković.

U diskusiji su učestvovali Adnan Šteta, direktor kompanije Velpro BiH, koji je govorio o uticaju trgovine na uklupan razvoj regiona, dok je Faruk Širbegović, vlasnik kompanije Širbegović govorio na temu "Građevinska industrija u regionu- regionalna saradnja i razvoj".

Priznanja Mesiću, Šteti i Bukviću

Tokom održavanja Međunarodne poslovne konferencije Škrbić je uručio i priznanja za rad i doprinos regiona, bivšem predsjedniku  Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću, za napredak trgovine i privredu saradnju, Adnanu Šteti, direktoru kompanije Velpro BiH i direktoru BBI Ameru Bukvić za Sarajevo Business Forum.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti