Federacija: Nagradu Gazela dobilo 19 kompanija sa brzim rastom

25.04.2013. 20:59 / Izvor: eKapija.ba
Federacija: Nagradu Gazela dobilo 19 kompanija sa brzim rastom
OTVORI GALERIJU

Nagradu top Gazela za Federaciju ponijele su kompanije Thermo Flux iz Jajca u kategoriji malih poduzeća i Company D&U iz Visokog u kategoriji srednjih poduzeća.

Kako u poduzetništvu u našoj zemlji ipak nije sve tako crno pokazuju i sjajni primjeri uspješnih kompanija koje su danas ponijele Bh biznis nagradu Gazela za 2012.godinu. Radi se  o europskoj neovisnoj nagradi koja se dugi niz godina dodjeljuje malim i srednjim kompanijama koje su pokazale brz rast, značajan indeks zapošljavanja i izraženu društvenu odgovornost. Nagrada se dodjeljuje isključivo prema poslovnim rezultatima iz završnih računa.

(Dobitnici nagrade Gazela iz sektora malih kompanija)

Tako su danas nagradu top Gazela za Federaciju ponijele kompanije Thermo Flux iz Jajca u kategoriji malih poduzeća i Company D&U iz Visokog u kategoriji srednjih poduzeća. Za top mladog menadžera izabran je Kemal Selmanagić, direktor kompanije R&S, a za top ženu menadžera izabrana je Mirsada Venturini Mehmedović iz Konfekcije F.B.M. d.o.o. Lukavac.  

Gazele u sektoru malih kompanija dodijeljene su Ekopromu iz Goražda, te kompanijama Sur Tec-Eurosjaj d.o.o. Konjic, Dobra knjiga iz Sarajeva, Dejokop iz Orašja, Thermo Flux iz Jajca, BHB Cable TV iz Lukavca, Bosancar iz Bosanske Krupe, Gradelu iz Drvara, Modroj stijeni iz Širokog Brijega, kao i kompaniji MPM iz Vareša.  

U kategoriji srednjih poduzeća nagradu Gazele su ponijele kompanije: Bekto-Precisa iz Goražda, Ataco-trgovina i zastupanje iz Mostara, Petrol BH Oil Company iz Sarajeva, Gradnja invest 2 iz Odžaka, Novo-stil iz Bugojna,Trgovir iz Gračanice, A.D.S.I. Montaža iz Velike Kladuše, Grafotisak iz Gruda i Company D&U iz Visokog.

"Cilj projekta Gazele je izdvajanje, prepoznavanje i umrežavanje perspektivnih brzo rastućih malih i srednjih produzeća i njihovih menadžera, njihovo predstavljanje tržištu i potencijalnim poslovnim partnerima, te stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja u BiH", istakao je Zlatko Berbić, direktor Kameleon M&M Groupa, koji je zajedno sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Gospodarskom komorom Federacije, te uz podršku USAID-a organizirao dodjelu biznis nagrada najuspješnijim gazela firmama u Federaciji. Projekt je podržao i BH Telecom. 

Berbić je istaknuo da poduzetnici stvaraju vrijednosti koje se kasnije prenose na sve ostalo, u vidu kvaliteta života, te da bi ih, za razliku od trenutne negativne percepcije, trebalo posmatrati kao pokretače ekonomije i uzore ostalima. "Ovim želimo i da skrenemo pozornost javnosti na one koji stvaraju vrijednosti i da govorimo o realnim problemima koje imamo u poslovanju u BiH. Kriza je počistila poslovnu scenu, a otvoreno tržište je pooštrilo konkurenciju, politička nestabilnost je učinila da se u zemlji ništa ne poboljšava pa je ova nagrada još validnija jer uspjeti u ovakvom okruženju u kontinuitetu mogu samo maksimalno fleksibilne i kreativne kompanije. Ovo je također i poruka mladima da se u BiH može ostvariti uspješan biznis i da se vrijedi okušati u poduzetništvu", poručio je Berbić. 

Direktor USAID-a BiH David Barth rekao je da je veoma važno promovirati uspješne žene i muškarce, ne samo kao pojedince, nego i da preko njih pokažemo da su bh. građani sposobni da vode uspješne firme. 

Inače, ova nagrada se već drugi put dodjeluje u Federaciji, a ove godine će se po prvi put dodijeliti i kompanijama iz RS-a i to sutra, 26. travnja 2013. godine. 

D.Kozina

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti