Federalne institucije sele u zgradu Energoinvesta?

04.09.2017. 14:13 / Izvor: Oslobođenje
Federalne institucije sele u zgradu Energoinvesta?

Vlada je odlučila u zakup uzet poslovni prostor u poslovnoj zgradi Energoinvesta, ukupne površine 2.054 kvadratna metra.

Novi smještaj federalne Vlade, organa i tijela Federacije BiH biće, bar do kraja 2018. godine, u zgradi Energoinvesta u sarajevskom naselju Pofalići. To je Vlada odlučila još početkom avgusta. Preseljenje će trajati neko vrijeme, a ugovor o zakupu teče od 1. septembra.

"Služba sa budućim zakupodavcem radi na usuglašavanju elementa ugovora o zakupu, a prostor koji je predmet budućeg zakupa bit će stavljen na raspolaganje Službi od 1. septembra 2017., nakon čega će se pristupiti preseljenju koje će, s obzirom na broj korisnika koji trebaju preseliti, trajati neko vrijeme, pojasnio je Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH", za Oslobodenje prošle sedmice.

Podsjetimo da je Vlada odlučila u zakup uzet poslovni prostor u poslovnoj zgradi Energoinvesta, ukupne površine 2.054 kvadratna metra. Od toga je na 7. spratu dio prostora površine 379,7 kvadratnih metara, na 8. spratu 762,9 kvadratnih metara, na 9. spratu 527,2 kvadratna metra i 384,2 kvadratna metra na 18. spratu.

Ugovorom treba biti definisano da za prvih šest mjeseci zakupa, počev od 1. septembra, neće biti plaćana naknada, a nakon toga, od 1. marta 2018. do kraja 2018. godine, zakupnina iznosi 17,55 KM po kvadratnom metru sa uračunatim PDV-om, što za ukupno 2.054 kvadratna metra prostora mjesečno iznosi 36.047,70 KM s PDV-om.

Prilikom donošenja ove odluke, iz Vlade FBiH je saopšteno da će sredstva potrebna za realizaciju zakupa, kao i za plaćanje energenata i komunalnih usluga, biti obezbijeđena u budžetu FBiH.

No, neće svi seliti iz dosadašnjeg sjedišta Vlade u Alipašinoj ulici na broju 41 u zgradu Energoinvesta.

"Od korisnika koji koriste sadašnji prostor u Alipašinoj ulici broj 41, samo Federalna agencija za privatizaciju neće naći smještaj u novom prostoru, s obzirom na to da je ovu agenciju Vlada zaključkom zadužila da u suradnji sa Službom za zajedničke poslove organa i tijela FBiH do isteka otkaznog roka od 180 dana iz Ugovora sa sada njim zakupodavcem riješi pitanje smještaja na drugoj lokaciji", pojasnio nam je Korać.

Dosadašnji zakupodavac Vladi Federacije BiH bio je SDPBiH, a rješenjem trajnog smještaja Vlade FBiH i brojnih organa i tijela Federacije BiH bavili su se skoro svi sazivi federalne Vlade.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nedavno je u intervjuu za Oslobođenje kazao da bi "u SDP-u bili najsretniji da Vlada sutra ode iz njihove zgrade, jer taj prostor koristi po izuzetno niskoj cijeni u odnosu na onu koju SDP može dobiti na tržištu u ovom trenutku".

                

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti