Federalni zakon o PIO u predloženom dnevnom redu Doma naroda

06.01.2017. 08:30 / Izvor: Akta.ba
Federalni zakon o PIO u predloženom dnevnom redu Doma naroda

U predloženom zakonu je navedeno da se obračun starosne penzije bodovnom formulom bazira, dakle, na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima.

Nakon što je Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio 13. decembra Prijedlog novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u FBiH, taj akt je u najavljenom dnevnom redu Doma naroda za 12. januar.

Steći će se uvjeti za stupanje na snagu ako ga i Dom naroda prihvati većinom glasova u istovjetnom tekstu.

U dosadašnjoj proceduri ovog akta, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača najavio je da propisuje novi, bodovni sistem za određivanje visine penzija.

"Bodovna formula je pravedniji sistem. To znači da će osoba koja svake godine prima platu u visini prosječne, dobiti za svaku takvu godinu po jedan bod. Ti, lični bodovi, množe se s opštim bodom 13,6. Na taj način, osoba s prosječnom platom od 830 KM, koju je ostvarila tokom 40 godina, imat će penziju oko 526 KM", primjer je koji je "izračunao“ Drljača.

U predloženom zakonu je navedeno da se obračun starosne penzije bodovnom formulom bazira, dakle, na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima. Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stiče bodove proporcionalno uplaćenom doprinosu: 1 bod ako je plaća bila ista kao i prosječna u Federaciji (2 boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, 0.5 boda ako je bila pola prosječne, itd.).

Strateški je određeno da startnu (prvu) vrijednost boda treba izračunati tako da prve penzije po bodovnom sistemu značajno ne odstupaju od zadnjih penzija utvrđenih po starom sistemu. Na osnovu podataka Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje o penzijama ostvarenim u 2014. i 2015. godini, utvrđena je ravnotežna vrijednost boda od 13.6 KM. Primjena jedinstvene vrijednosti boda rezultira u vrlo sličnim iznosima penzije za osobe koje su imale podjednake plaće i dužine staža prije i poslije 1999. godine.

Zakon zadržava postojeća pravila iz PIO-a za starosnu invalidsku penziju i prijevremenu penziju i nije došlo do povećanja potrebnih godina života niti penzijskog staža.

Utemeljen je na Strategiji reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH, koju je usvojio Parlament Federacije BiH, navedeno je iz Federalne vlade kao predlagača zakona.

Radi se o zakonu od ključne važnosti za Federaciju BiH za osiguranje finansijske stabilnosti penzionera, poboljšavanje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja i obezbjeđivanje njegove dugoročne finansijske stabilnosti, rečeno je također.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti