Ferguson u Jajcu posjetio pogon Steelmina i susreo se sa srednjoškolcima

03.08.2017. 07:52 / Izvor: Akta.ba
Ferguson u Jajcu posjetio pogon Steelmina i susreo se sa srednjoškolcima
OTVORI GALERIJU

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson posjetio je jučer Jajce gdje se susreo s općinskim načelnikom Edinom Hozanom.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson posjetio je jučer Jajce gdje se susreo s općinskim načelnikom Edinom Hozanom s kojim je razgovarao o političkoj i ekonomskoj situaciji u ovoj općini, te o saradnji s kompanijom Steelmin d.o.o., britanskim proizvođačem strateških legura za metalnu i hemijsku industriju koji od 2011. godine posluje u Jajcu.

Nakon sastanka, načelnik Hozan i ambasador Ferguson su posjetili pogon Steelmina.

Nedavno je Steelmin Limited sklopio finansijski dogovor s drugom britanskom kompanijom Red Rock Resources, kompanijom za razvoj prirodnih sirovina, da bi obnovio svoju peć za proizvodnju ferosilicijuma u Jajcu, čime će biti povećana proizvodnja i otvorena nova radna mjesta za građane Jajca.

Steelmin nastoji obnoviti dugu tradiciju proizvodnje metalnih legura u fabrici u Jajcu, koja datira još iz 1890-ih.

Generalni direktor Steelmin Limited Chris McNamee je rekao da je veoma zadovoljan napretkom u obnovi pogona koji je ostvario tim u Jajcu, kojeg predvodi Dževad Delić.

"Rad Delića i njegovog tima glavnih inžinjera su bili od ključnog značaja kada je riječ o prenosu stručnosti i znanja u proizvodnji iz perioda Elektrobosne na novu generaciju domaćih inžinjera. Odgovor potencijalnih kupaca je ogroman kao i podrška domaćih dobavljača opreme i materijala. Predviđamo da će većina materijala proizvedenog ovdje biti prodana na tržište EU, čime će se BiH pomoći da ostvari veće izvozne kvote", rekao je McNamee, koji je dočekao delegaciju.

Ambasador je imao priliku i susresti se sa srednjoškolcima iz Jajca s kojima je razgovarao o njihovim nastojanjima da spriječe dalju segregaciju školskog sistema u BiH.

Ambasador Ferguson je rekao da je bila privilegija susresti se s nekim od učenika koji su se suprotstavili ograničavajućim etničkim predrasudama.

"Njihovi hrabri i principijelni stavovi inspirisali su ljude i van granica BiH. Ja sam o njima čitao čak na BBC-u. Ovi mladi ljudi ulivaju nadu u bolju budućnost. Oni znaju da različitosti treba njegovati, a ne bojati se njih", rekao je Ferguson.  

Izrazio je zadovoljstvo i zbog susreta s Hozanom, koji je nekada bio profesor u Srednjoj strukovnoj školi, te čuti o njegovoj predanosti rješavanju preostalih problema u postojećem školskom sistemu.

"Nadam se da će poruka iz Jajca odjeknuti širom BiH i da možemo očekivati dan kada će podijeljeno obrazovanje postati stvar prošlosti", poručio je Ferguson, saopćeno je iz britanske ambasade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti