Firma Wool Line iz Sarajeva dobila Inovacijsku nagradu njemačke privrede

08.12.2016. 21:00 / Izvor: Akta.ba

U užoj konkurenciji su se našle još dvije firme i to: Junuzović-kopex d.o.o. iz Lukavca i IT odjel d.o.o. iz Mostara.

U okviru događaja "Njemačka u Bosni i Hercegovini", večeras je kompaniji Wool Line d.o.o. iz Sarajeva dodijeljena Inovacijska nagrada njemačke privrede.

Njima je uručena reprezantativna skulptura i besplatno članstvo u udruženju Wirtshaftsverein BiH za 2017. godinu, te signet (znak) koji može koristiti za promociju nagrađene inovacije.

U užoj konkurenciji su se osim njih našle još dvije firme i to: Junuzović -kopex d.o.o. iz Lukavca i IT odjel d.o.o. iz Mostara.

Direktor nagrađene firme Wool Line Sarajevo koja je otvorila prvu fabriku za proizvodnju izolacija od ovčije vune u BiH Bahrudin Bojčić kaže kako se radi o jedinstvenom proizvodu/inovaciji u BiH.

"Od ovog projekta korist će imati cijela Bosna i Hercegovina, jer utiče na ruralni razvoj zemje, a  direktnu korist od projekta će imati preko 20.000 stočara, ljudi koji se bave uzgojem ovaca. Naš kapacitet proizvodnje je od 2.000 – 2.500 tone vune godišnje, koliko ima na teritoriji BiH", naglašava Bojčić, dodajući, kako je sam proizvod ekološki i idealan za primjenu i ugradnju u montažnim kućicama, građevinastvu, stambenim objektima, a garancija na zaštitu od moljaca i trajnost proizvoda je 50 godina.

Junuzović -kopex za inovacijsku nagradu je kandidovao projekt uvođenja  zemnog plina u gradske autobuse i izgradnju stanice sa plinom gdje se pune autobusi.

Naime,  ova kompanija je početkom septembra 2016. godine otvorila prva CNG plinsku stanicu, što je ujedno i prva punionica zemnog plina na području Bosne i Hercegovine.

Plinska stanica izgrađena je u krugu Gradskog i prigradskog saobraćaja d.d. Tuzla, kompanije koja je u večinskom vlasništvu Junuzović-kopexa. Punionica  prvenstveno služiti kao punionica za autobuse ovog društva a u skorijoj budućnosti i za same građane.

Investicija izgradnje ove moderne i po zadnjim standardima opremljene punionice je vrijedna oko tri miliona  KM.

Tokom prezentacije ovog projekta Semir Junuzović, izvršni direktor firme Junuzović - kopex je kazao kako ovako nešto još nije urađeno u BiH. Plinsko punjenje autobusa jeftinije je i brže, a očuvanje energije i zaštita okoliša, najveće su prednosti korištenja ovog goriva.

Također, je istaknuto kako CNG vozila imaju i znatno nižu emisiju štetnih plinova od dizelskih, a posebno čađe, pa su ekološki prihvatljiviji.D

IT odjel je razvio sistem za nadzor u saobraćaju.

Marko Laco, direktor kompanije IT odjel kazao je kazao kako je bila velika čast biti nominiran za nagradu Predstavništvo njemačke privrede u BiH.

Kompanija zapošljava 18 programera koji imaju viziju i misiju stvoriti produktivniju i sugurniju sredinu u kojoj živimo, a to kako kaže postižu na način da razvijaju web aplikacije, mobilne aplikacije i aplikacije baziranih na dekstop sučelju.

"Projekat koji smo kandidovali je registar nacionalnih tablica koji nosi ime 'Renata', a sa kojim smo ove godine proglašeni jednom od četiri najinovativnija softverska rješenja na području javne i nacionalne sigurnosti na globalnoj razini od strane Microsofta u Torontu u junu ove godine", pojasnio je Laco.

Pravo na učešće imale su firme i obrti svih veličina, registrovani u BiH. Prijave su bile moguće za inovativne proizvode, postupke i usluge, tehničke inovacije, orginalne poslovne koncepte, projekte u oblasti obrazovanja i usavršavanja uposlenika, odnosno projekte u okviru društvene odgovornosti preduzeća, a koje je prijavljena firma u svojoj odgovornosti većim dijelom razvila ili implementirala u BiH. Kriterij odabira su bili koncept projekta, ekonomičnost i korisnost za okoliš i društvo.

Iz AHK kažu kako ovu nagradu dodjeljuju prvi put u želji da promovišu inovativne ideje, kompanije i proizvode. Dodaju kako su inovacije veoma značajne za privredu i društvo.

Podsjećamo, ovaj događaj je organizovalo Predstavništvo njemačke privrede u BiH uz podršku Ambasade SR Njemačke. Pokrovitelji događaja su ugledne njemačke kompanije Tvornica cementa Kakanj, Veritas Automotive, Mann+Hummel i ProCredit Bank.

Portal Akta.ba je bio medijski partner nagrade za 2016. godinu.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti