Firmama koje tek počinju poslovanje besplatan računovodstveni servis

21.09.2016. 14:25 / Izvor: Akta.ba
Firmama koje tek počinju poslovanje besplatan računovodstveni servis

Za firmu koja starta, Gradska uprava će platili usluge računovodstvenog servisa, omogućiti besplatnu pravnu pomoć poduzetnicima koji će se baviti proizvodnjom.

Projekt "Siguran start“, koji je prihvaćen na današnjoj sjednici Kolegija gradonačelnika Grada Tuzla, omogućit će višestruku pomoć malim privrednicima koji pokreću vlastiti biznis.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pojasnio je da je projekt poklon iz Švedske, gdje su analizirani uzroci odustajanja od poduzetništva, a nepoznavanje informaciono-komunikacionih tehnologija iz oblasti prava i računovodstvenih poslova uzrok su odustajanja firmi od osnovne ideje, proizvodnje određene robe. 

Za firmu koja starta, Gradska uprava će platili usluge računovodstvenog servisa, zatim omogućiti besplatnu pravnu pomoć poduzetnicima koji će se baviti proizvodnjom, te da platiti servis/firmu koja se bavi informaciono-komunikacionim tehnologijama za otklanjanje zastoja u radu.

Po riječima Imamovića, za ove namjene iz budžeta Grada Tuzla bit će izdvojeno godišnje 150.000 KM.

-Ovo će biti jak poticaj firmama u startu, da ih za razvoj ne ometa ono što ne znaju, te da imaju vremena korak po korak da ovladaju problemima - izjavio je Imamović.

U prvoj godini troškovi za spomenute usluge Grad Tuzla će platiti u ukupnom iznosu, druge godine 50 posto, treće 20 posto, a već četvrte godine poduzetnik bi trebao steći preduvjete da nastavi bez podrške.

Odlukom o Programu korištenja sredstava za podršku projekata iz oblasti poduzetništva za 2016.godinu, koja je usvojena na današnjem kolegiju gradonačelnika Grada Tuzla stvaraju se preduslovi za 200 novih radnih mjesta za zapošljavanje žena i osoba s posebnim potrebama.

Kako je Feni kazao šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla Vedran Lakić, riječ je o programu podrške poduzetništvu u nevladinom sektoru, kojim će biti obuhvaćeno 11 udruženja s područja Grada Tuzla.

Iznos granta za podršku poduzetništva iznosi 50.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti